Ρίχνουν 30 εκατ. στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Κεφάλαια για την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να πέσουν στην Αγορά στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο θα διατεθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ μέσα από νέα σχέδια και προγράμματα χορηγιών που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, σε σύγκριση με 4 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Υπουργός έκανε την αναφορά αυτή χαιρετίζοντας το 7ο διεθνές συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (ICEIRD) 2014.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία μιας βασισμένης στη γνώση οικονομίας, γύρω από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει υπηρεσίες στην περιοχή της αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο Υπουργός είπε ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική Total και η κορεατική KOGAS, όπως επίσης η αμερικανική Noble Energy και η ισραηλινή Delek δραστηριοποιούνται σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως η Halliburton και Schlumberger, οι οποίες, όπως είπε, επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.