Πόθεν έσχες ακόμα και για τον πρόεδρο

Με την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του πόθεν έσχες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, συζήτησε σήμερα το θέμα της ανάγκης για αναθεώρηση της νομοθεσίας, που διέπει το πόθεν έσχες, μετά τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση ετοίμασε δύο νομοσχέδια για το πόθεν έσχες των δημοσίων προσώπων και θα τα καταθέσει στη Βουλή, μόλις εγκριθεί η τροποποίηση του Συντάγματος, που ήδη έχει κατατεθεί και τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 15 του Συντάγματος, έτσι ώστε στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η παραβίαση της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής να προστεθούν και θέματα διαφάνειας και διαφθοράς.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του πόθεν έσχες των δημοσίων προσώπων, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των βουλευτών και όλων των ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, τα δύο νομοσχέδια, που ετοίμασε η κυβέρνηση, ρυθμίζουν τη διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων, με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Τεχνοκρατών και τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων προσώπων.

Σήμερα, ανέφερε, «δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στη νομοθεσία, η οποία κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο αντισυνταγματική, γιατί το ζήτημα δηλώσεων πόθεν έσχες κρίθηκε προγενέστερα από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό.

Στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής της διακήρυξης, η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή και δικαστικώς επιτρεπτή η ρύθμιση και την υποχρέωση για τους πολιτειακούς αξιωματούχους, τόσο για να υποβάλλουν τη δήλωση περιουσίας και τη ρύθμιση δυνατότητας δημοσιοποίησης των ονομάτων αυτών».

Ερωτηθείς γιατί δεν προχωρεί η γενικότερη τροποποίηση του συντάγματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε θα έστελλε λανθασμένα μηνύματα και αναφέρθηκε στο ανοικτό ζήτημα του Κυπριακού.

Είπε ακόμα πως «για χρόνια τώρα οι τροποποιήσεις του συντάγματος είναι μεμονωμένες και εκείνες που κρίνονταν απόλυτα αναγκαίες για σκοπούς λειτουργίας κράτους», για να προσθέσει πως «γι’ αυτό η τροποποίηση άρθρου 15 κρίνεται αναγκαία, γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για να υπερπηδήσουμε τα προβλήματα, που γίνονται λόγω αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Όπως άλλες τροποποιήσεις του Συντάγματος που έγιναν ή θα προταθούν από την κυβέρνηση είναι τροποποιήσεις που κρίνονται απόλυτα αναγκαίες για σκοπούς προώθησης της πολιτικής», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για αριθμό τροποποιήσεων του συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι προωθείται η τροποποίηση του συντάγματος, για τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, τη ρύθμιση της βουλευτικής ασυλίας και τις ποινικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, είπε, έχει ζητήσει την τροποποίηση του συντάγματος σχετικά με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών και της σχετικής νομοθεσίας, με την παράκληση να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Βουλής, για να καταστεί δυνατός ο διορισμός νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών είπε πως το θέμα για το πόθεν έσχες εξετάστηκε και θα υπάρξει τοποθέτηση επί του θέματος από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, μαζί με συζήτηση των συναφών προτάσεων νόμου, που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Υπάρχει», είπε, «μια θετική αντιμετώπιση από όλα τα μέρη της Επιτροπής Νομικών όσον αφορά την προτεινόμενη τροποποίηση του συντάγματος, ούτως ώστε συνταγματικά πλέον να υπάρχει το δικαίωμα, για σκοπούς διαφάνειας και λήψης μέτρων κατά της διαπλοκής και να μπορούν να ψηφιστούν τα νομοθετήματα για το πόθεν έσχες».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως θεωρεί πολύ σημαντική την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να μπορέσει η Βουλή να ψηφίσει την πρόταση νόμου των Οικολόγων, η οποία επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών.

«Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία και έτσι μέσα από τη διαφάνεια να υπάρξει έστω ένα μικρός φραγμός που να εμποδίζει τον χρηματισμό των πολιτικών», είπε ο κ. Περδίκης.

Επιπλέον, είπε ότι γνωρίζει πως αυτός ο φραγμός και αυτό το εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, για να προσθέσει ότι σε χώρες, όπου εφαρμόζεται το πόθεν έσχες και υπάρχει δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, δεν αποφεύχθηκαν σκάνδαλα και χρηματισμός των πολιτικών, αλλά έχει την εντύπωση ότι αν περάσει αυτή η τροποποίηση του συντάγματος και η νομοθεσία που να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών και των αξιωματούχων θα κερδίσουν στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία της πολιτικής.