Πως να βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά με φυσικά υλικά

Εκτός από τις κλασικές βαφές αβγών, υπάρχουν τρόποι να βάψετε τα αβγά σας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που περιλαμβάνουν από παντζάρια και κόκκινο λάχανο μέχρι φλούδες κρεμμυδιού, κύμινο ή κουρκουμά.

Για καλύτερο αποτέλεσμα θα χρειαστείτε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά, γερά, χωρίς ραγίσματα, όλα στο ίδιο μέγεθος και σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα πιο ανοιχτά χρώματα προτιμήστε ως βάση τα άσπρα για τα πιο σκούρα τα καφετιά αβγά. Πρώτα τα ξεπλένετε καλά με νερό και ξίδι για να πιάσει καλύτερα το χρώμα πάνω τους. Τα βάζετε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μονή στρώση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε προσεκτικά με ένα κουτάλι και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.

Γενικός κανόνας
Βράζετε 2 κούπες νερό μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτετε το υλικό που θα δώσει το χρώμα που επιλέξατε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη «βαφή» να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο της το χρώμα στο νερό. Σουρώνετε το νερό και το αφήνετε να κρυώσει για 2-3 ώρες. Σε αυτό το στάδιο επιλέγετε αν θα προσθέσετε 2 κουταλιές λευκό ξίδι για πιο έντονο χρώμα και ρίχνετε τα αβγά στο μίγμα, που θα πρέπει να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε για 3 ώρες για τις πιο αχνές απο- χρώσεις και όλη τη νύχτα για τις βαθύτερες. Φορώντας πλαστικά γάντια βαφής, βγάζετε τα αβγά με τρυπητή κουτάλα και τα σκουπίζετε με λαδωμένο πανί για να σταθεροποιήσετε το χρώμα και για να τους δώσετε λάμψη.
Θα χρησιμοποιήσετε τις πιο έντονες βαφές της φύσης: φλούδες από κρεμμύδια λευκά και κόκκινα, λουλούδια ιβίσκου (και αποξηραμένα), μπαχαρικά (κουρκουμά και ζαφορά), χόρτα (σπανάκι, παντζάρι, μαϊντανό) και λαχανικά (κόκκινο λάχανο).

Τα βασικά χρώματα

Βαφή με φύλλα κρεμμυδιών – Για κόκκινα αβγά: Μαζεύετε αρκετά εξωτερικά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζετε στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αβγά. Τοποθετείτε με προσοχή μια σειρά αβγών και γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζετε για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήνετε τα αβγά να στεγνώσουν και τα γυαλίζετε.
Βαφή με φύλλα κρεμμυδιών – Για κόκκινα αβγά. Μαζεύετε αρκετά εξωτερικά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζετε στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αβγά. Τοποθετείτε με προσοχή μια σειρά αβγών και γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζετε για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήνετε τα αβγά να στεγνώσουν και τα γυαλίζετε.
Βαφή με κόκκινο λάχανο – Για μπλε αβγά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα λεπτές λωρίδες από κόκκινο λάχανο (ραντίτσιο). Βάζετε τα αβγά και γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό. Βράζετε τα αβγά για 20 λεπτά τουλάχιστον. Τα αβγά θα πάρουν ένα απαλό, μπλε χρώμα.
Βαφή με κουρκουμά – Για κίτρινα αβγά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα αβγά και το νερό 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά. Βράζετε τα αβγά για 20 λεπτά.
Οι αποχρώσεις
• Για να βάψετε τα αβγά πορφυρά κόκκινα θα χρειαστείτε 1½ φλιτζάνι κομμένα παντζάρια.
• Για το χρώμα της σκουριάς, φλούδες από 7 κίτρινα κρεμμύδια, για το κίτρινο τρεις κουταλιές κουρκουμά ή κύμινο.
• Για το θαλασσί, 1½ φλιτζάνι κόκκινο ψιλοκομμένο λάχανο. Αν μείνουν όλη τη νύχτα, το λάχανο θα βάψει τα αβγά έντονα τιρκουΜεγάζ.
• Για να βάψετε πορτοκαλί αβγά χρειάζονται 3 κουταλιές τσίλι σε σκόνη, και πράσινα 2 φλιτζάνια σπανάκι ή 2½ μαϊντανό.
• Ο καφές θα δώσει ένα αχνοκίτρινο καφετί χρώμα, ο κουρκουμάς ζωηρό κίτρινο και το σαφράν χρυσαφί, ενώ έναν πιο σκούρο κοκκινοκίτρινο τόνο δίνει η πάπρικα.
• Ο ιβίσκος τα βάφει ροζ και οι βιολέτες μοβ. Η ίδια βαφή γίνεται εντονότερη αν βάψετε ένα από τη φύση του καφετί αβγό. Στις 12 ώρες παραμονής στο νερό με τη φυτική βαφή το αβγό γίνεται πιο σκούρο.