Πως θα νικήσετε την επιθυμία για ζάχαρη

Ο εθισμός στην ζάχαρη είναι ένας από τους πιο δυνατούς εθισμούς και είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς, παρόλο που σχεδόν όλοι γνωρίζουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους.

Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «παλεύουν» για να κατανικήσουν την επιθυμία τους να φάνε γλυκά και οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν τα καταφέρνουν, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά στο σώμα τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς επιδόρπιο και χωρίς αυτό το στιγμιαίο έναυσμα που προσφέρουν τα γλυκά στη ζωή τους ανεβάζοντας την ενέργειά τους, αλλά δυστυχώς και το σάκχαρό τους.

Κι όμως υπάρχουν κάποιες βασικές στρατηγικές που μπορούν τελικά να σάς επιτρέψουν να αρνηθείτε αυτό το γλυκό πειρασμό:

Φάτε «πραγματικά» γεύματα

Τα «πραγματικά» γεύματα είναι τα ισορροπημένα γεύματα. Αυτά που αποτελούν ένα μείγμα από άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες. Εχοντας πάντα όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε λογικές ποσότητες σε ένα γεύμα ταυτόχρονα, νοιώθετε πραγματική ικανοποίηση και μειώνονται οι επιθυμίες σας για γλυκά.

Προγραμματίστε πότε θα φάτε τις λιχουδιές σας

Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να φάτε γλυκό, θα πρέπει να το καθυστερήσετε όσο γίνεται μέσα στη μέρα. Αν το φάτε το πρωί, το πιθανότερο είναι να θέλετε να τρώτε γλυκά μέχρι το βράδυ. Αντίθετα αν το προγραμματίσετε για το βράδυ θα έχετε κάτι καλό να περιμένετε και θα αισθάνεστε καλά και ανυπόμονα μέχρι να συμβεί. Βέβαια, αυτή τη λιχουδιά θα πρέπει να την προγραμματίζετε μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αν γίνεται κάθε μέρα, ακόμα και αν μένετε σε μικρές ποσότητες, η συχνότητα πάλι θα σας βλάψει.

Αντικαταστήστε με φρέσκα φρούτα

Μπορεί τα φρούτα να μην είναι ακριβώς το επιδόρπιο που έχετε στο μυαλό σας, αλλά αν η επιθυμία σας για ζάχαρη είναι τόσο μεγάλη, τα φρούτα είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να την κατανικήσετε. Μούρα, σταφύλια, μήλα, αχλάδια είναι πολύ καλές επιλογές για να γλυκαθείτε χωρίς να φορτωθείτε με θερμίδες ή να εκτοξεύσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας στα ουράνια.

Ενισχύστε τη γεύση σας

Αν είστε οπαδός του γλυκού φαγητού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στα γεύματά σας και να αντισταθμίσετε την απώλεια με αρωματισμένα εκχυλίσματα όπως βανίλια, αμύγδαλο ή καραμέλα. Το ίδιο ισχύει και με τα μπαχαρικά όπως η κανέλα ή το τζίντζερ.

Ολα στο σωστό χρόνο

Εάν πρόκειται να επιδοθείτε σε μια… ζαχαρούχο θεραπεία, φροντίστε να γίνει στο σωστό χρόνο. Για παράδειγμα αν έχετε μόλις γυμναστεί σε ένα εντατικό πρόγραμμα, και το σώμα σας έχει χάσει θερμίδες είναι πιθανό να πεινάτε. Αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι θα φάτε. Αν πάρετε για παράδειγμα ένα γενναίο κομμάτι cheesecake μπορεί να φορτωθείτε 500 θερμίδες, όσο είναι περίπου μία ώρα προπόνηση στον διάδρομο γυμναστικής.

Ανάλογα λοιπόν με τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης χειριστείτε και το θέμα του φαγητού και της επιθυμίας σας για ζάχαρη για να μην πάει στράφι η κοπιαστική σας προσπάθεια.