Η Αστυνομία εντόπισε τους δράστες του Μακελειού της Καλιφόρνιας – Μουσουλμάνος ο ένας…

Δύο μίλια από τον τόπο του εγκλήματος γράφτηκε ο επίλογος της αιματοχυσίας για δύο εκ των οπλοφόρων – Ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο άντρα που διέφυγε – Άγνωστα μέχρι στιγμής τα κίνητρα της πράξης τους – Ομπάμα: Δεν είναι κάτι φυσιολογικό, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των όπλων

Πανικός προκλήθηκε στις 11:30 (τοπική ώρα) από πυροβολισμούς που έπεσαν στο Inland Regional Center, ένα κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών το οποίο φιλοξενούσε άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναρντίνο, μια πόλη 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες.

Τα θύματα από τα πυρά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο κτίριο βρίσκονταν τουλάχιστον 670 υπάλληλοι. Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 14 ενώ τουλάχιστον 17 είναι και οι τραυματίες.

Στο σημείο έφθασαν αμέσως δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ασφαλίσει το κτίριο και να απομακρύνει από το σημείο τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.

Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι τρεις ένοπλοι ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το μαύρο SUV με το οποίο διέφυγαν, μόλις δύο μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος και γάζωσαν το όχημα με τους δράστες να απαντούν τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο όχημα βρίσκονταν τρία άτομα: ο ένας, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ που βγήκε από το όχημα είναι νεκρός, ο δεύτερος που είναι μέσα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν έχει τις αισθήσεις του, ενώ ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ψάχνουν πόρτα πόρτα την περιοχή.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να διακοπούν τα μαθήματα στα σχολεία της περιοχής και να παραμείνουν στις τάξεις τους οι μαθητές.

Αμερικάνικα δημοσιεύματα αναφέρουν πως στο σημείο έχουν σπεύσει και ειδικοί πυροτεχνουργοί καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει τοποθετηθεί και εκρηκτικός μηχανισμός. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τρεις δράστες είναι λευκοί και πιθανώς φέρουν στρατιωτική περιβολή.

Σύγχυση για τους δράστες και τα αίτια της επίθεσης

Σύγχυση επικρατεί για τον οπλισμό τους, με την Daily Mail να κάνει λόγο για χρήση Καλάσνικοφ, ενώ το CNN λέει ότι επρόκειτο για καραμπίνες. Αναλυτής, μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσε πως πρόκειται για καλά σχεδιασμένη επίθεση, ενώ επισήμανε πως οι δράστες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην συλληφθούν, καθώς φορούσαν μάσκες και γάντια για να μην καταγραφεί το πρόσωπό τους και να μην αφήσουν δαχτυλικά αποτυπώματα.

«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας. Πάντως τόσο η διαρροή από τον Λευκό Οίκο όσο και το tweet τις Χίλαρι Κλίντον «οδηγούν» σε περιστατικό που έχει να κάνει με την ελεύθερη οπλοφορία στις ΗΠΑ. Πάντως ανεπίσημες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο twitter αναφέρουν ότι ένας άνδρας με το αραβικό όνομα Φαρούκ Σαΐντ φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση.

Το δίκτυο NBC αναφέρει πως οι πυροσβέστες στην περιοχή έχουν στήσει πρόχειρο ιατρείο και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Οι ειδικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει από το σημείο ακόμα και τους δημοσιογράφους, και προχωρούν μέσα στο κτίριο ελέγχοντας δωμάτιο με δωμάτιο για επιζώντες ή υπόπτους.

Μουσουλμάνος Αμερικανός πολίτης είναι ο ένας από τους δύο δράστες που πραγματοποίησαν την ένοπλη επίθεση στο Inland Regional Center στο Σαν Μπερναντίνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία ένα ζευγάρι, ένας άντρας και μία γυναίκα, που έκαναν φορώντας farooqμάσκες για να κρύψουν τα πρόσωπά τους την επίθεση, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, μετά το μακελειό το οποίο κόστισε τη ζωή σε 14 άτομα, ενώ άφησε βαριά τραυματισμένα ακόμα 17.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης δημοσίων υπαλλήλων και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτο αν σε αυτή συμμετείχε και τρίτος δράστης. Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι αρχές αναζητούν ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ ανακρίνουν ένα ακόμα.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει αναγνωρίσει ως δράστη τον Syed Farook, έναν Μουσουλμάνο Αμερικανό πολίτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμκών Σχέσεων ο γαμπρός του δράστη δήλωσε έκπληκτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μιλήσει με το Farook μόλις μία εβδομάδα πριν το τραγικό περιστατικό και δεν είχε «απολύτως καμία ιδέα γιατί το έκανε αυτό». «Έχω σοκαριστεί», δήλωσε ο Farhan Khan, που είναι σύζυγος της αδερφής του φερόμενου ως δράστη.

«Δεν μπορώ να εκφράσω το πόσο θλιμμένος είμαι για ό,τι συνέβη σήμερα» είπε ο Khan. «Είμαι πολύ λυπημένος που άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Είμαι σοκαρισμένος που συνέβη κάτι όπως αυτό συνέβη», συμπλήρωσε ο Khan που ενημέρωσε ότι μιλάει εκ μέρους όλης της οικογένειας.

Όπως αναφέρουν πηγές στο NBC News πάντως, και ο αδερφός του Farook φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εξακριβωθεί ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο ατόμων, του Farook και της γυναίκας που έπεσαν νεκροί έπειτα από την καταδίωξη της αστυνομίας, όπως λέγεται πάντως πρόκειται για ζευγάρι.

Ήταν καλεσμένος στην γιορτή

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν καλεσμένος στην γιορτή των εργαζόμενων, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν τον έδιωξαν από αυτή ή αν έφυγε μόνος του. Από την πλευρά του πάντως το FBI εξετάζει κάθε ενδεχόμενο. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, ένα από τα πιθανά κίνητρα είναι η βία στον εργασιακό χώρο και το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι η «τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον ίδιο και οι δύο δράστες έφεραν την κατάλληλη ένδυση για την επίθεση και είχαν πάνω τους τουφέκια και περίστροφα. Όπως προσθέτει, ένα τρίτο άτομο εντοπίστηκε να απομακρύνεται από την σκηνή και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν εμπλέκεται στην επίθεση.