Πως η Uber κατάφερε να μη πληρώσει φόρους $6,1 δισ. για τα επόμενα χρόνια

Η Uber Technologies Inc., ανταποκρινόμενη σε μια ευρωπαϊκή καταστολή των offshore φορολογικών παραδείσων, δημιούργησε μια έκπτωση ολλανδικών φόρων 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει ένα κομμάτι των παγκόσμιων φόρων της για τα επόμενα χρόνια.

Η Uber δημιούργησε τις φορολογικές εκπτώσεις πριν από την αρχική δημόσια προσφορά της το Μάιο, διότι μετακόμισε μερικές από τις θυγατρικές της σε άλλες χώρες, ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η μείωση 6,1 δισ. δολαρίων προήλθε από την αύξηση της αξίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που η Uber μεταβίβασε μεταξύ των υπεράκτιων θυγατρικών της, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία ενημέρωση της εταιρείας. Όταν ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο αυξάνεται σε αξία, το ίδιο συμβαίνει και με τις φορολογικές εκπτώσεις που έρχονται με τη χρήση του με την πάροδο του χρόνου.

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι η Uber δεν θα πληρώνει φόρους για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Robert Willens, ένας ανεξάρτητος φορολογικός και λογιστικός εμπειρογνώμονας στη Νέα Υόρκη.

Αυτά τα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι ένα μαξιλάρι αν η εταιρεία επιδείξει ποτέ κέρδος, επιτρέποντας στην Uber, η οποία έχει γραφεία και θυγατρικές στην Ολλανδία, να ξεχωρίσει και να αφήσει απ’έξω το ολλανδικό τμήμα του μελλοντικού συνολικού φορολογικού της λογαριασμού.

Το ποσό ισχύει μόνο για τον φορολογικό λογαριασμό της εταιρείας στην Ολλανδία – έναν κόμβο μείωσης των φόρων που ευνοείται από πολυεθνικές εταιρείες. Αλλά σίγουρα θα μειώσει το συνολικό παγκόσμιο φορολογικό λογαριασμό της εταιρείας αν γίνει κερδοφόρα. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις απώλειές της στις ΗΠΑ για να μειώσει τον φόρο των ΗΠΑ.

Η Uber δεν είναι η μόνη εταιρεία των ΗΠΑ που έχει μεταφέρει επιχειρησιακές μονάδες σε όλο τον κόσμο σε απάντηση των κανόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ απαιτεί από τις πολυεθνικές εταιρείες να δικαιολογήσουν τον επιχειρηματικό σκοπό των υπεράκτιων δραστηριοτήτων τους. Οι χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Ολλανδία καθίστανται πιο επιθυμητές από ότι οι φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Βερμούδες.