Πυροτέχνημα κρότου λάμψης και άτακτη αναδίπλωση για 56η έδρα

Πυροτέχνημα κρότου λάμψης και άτακτη αναδίπλωση για 56η έδρα

Σε μπούμερανγκ ή καλύτερα σε γελοίο αυτογκόλ μετατρέπεται η «εν κρυπτώ και παραβύστο» προσπάθεια του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη συνέργεια του κόμματος της Αλληλεγγύης και την ανοχή, αν όχι αποδοχή των άλλων κομμάτων, να προωθήσουν συνταγματική λύση για πλήρωση της 56ης έδρας στο Κοινοβούλιο.

Γιατί μέσα από την προωθούμενη ρύθμιση προσπάθησαν να κομματικοποιήσουν το ναό της Δημοκρατίας, παραβιάζοντας την πάγια και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας γνώμης των βουλευτών.

Το γράψαμε! Έγινε…

Όπως από χθες έγραψε η «Λαιμητόμος» μεμονωμένοι βουλευτές – που δημιουργούσαν όμως πλειοψηφικό ρεύμα – διαχώρισαν είτε δημόσια κάποιοι, είτε παρασκηνιακά κάποιοι άλλοι, τη θέση τους. Θεωρώντας και όχι άδικα ότι η συνταγματική τροποποίηση που θα διασφαλίζει ότι μια έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο ψηφισθέν από λαό πρόσωπο, μετατρέπει τους εκπροσώπους του λαού σε πειθήνια όργανα των κομμάτων χωρίς ελεύθερη στην ουσία βούληση.

Το ΑΚΕΛ έχει μόλις ξεκαθαρίσει ότι παρά τη θέση αρχής που διατηρεί για την έδρα στο κόμμα, επιμένει ότι είναι ζήτημα που θα πρέπει να αφορά στα ίδια τα κόμματα και όχι σε νομοθετική ρύθμιση. Ομοίως και στο ΔΗΚΟ πλείστοι των οκτώ βουλευτών διαφωνούν και τη Δευτέρα, οπόταν θα συζητηθεί το ζήτημα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας, αναμένεται ότι θα απορριφθεί το ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης Γιωργάλλα με σφραγίδα Αβέρωφ.

Σφραγίζεται η απόσυρση αύριο…

Στη ραγδαία εξέλιξη «ξεθωριάσματος» των σκέψεων που έγιναν συνέβαλαν και οι απόψεις έγκριτων νομικών που κατήγγειλαν ότι τέτοια ενέργεια αντίκειται σφόδρα στις Ευρωπαϊκές πρακτικές και τα θέλω του ΟΑΣΕ και βλάπτει τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αύριο μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών όπου θα συζητηθεί το θέμα, δεν αποκλείεται να καταγραφή μια άτακτη αναδίπλωση και απόσυρση των προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν.

Στην Πινδάρου ήδη επεξεργάζονται άλλα σχέδια καθώς ακόμη και αν υπάρξει ρηματική διευκρίνιση ότι η παραμονή της έδρας στο κόμμα θα αφορά μόνο στις περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης βουλευτή (και όχι διαγραφής), αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τη θέση των αντιδρώντων βουλευτών.