ΟΚΥπΥ: Κίνητρα σε ιατρούς με προσήλωση στην οικονομική βιωσιμότητα

ΟΚΥπΥ: Κίνητρα σε ιατρούς με προσήλωση στην οικονομική βιωσιμότητα –  Ενέργειες  για τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και σχόλια ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) επιθυμεί να επαναλάβει ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προσπάθεια για υλοποίηση της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον τομέα της Υγείας, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η περασμένου Ιουνίου με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Όπως ήταν αναμενόμενο η τεράστια αυτή μεταβολή έχει δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον όπου αναπόφευκτα παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία ο Οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Για παράδειγμα, η εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού αποτελεί μια σημαντική καινοτομία, η οποία διαφοροποιεί άρδην τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η αποχώρηση ιατρών από τον δημόσιο τομέα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, την οποία ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΚΥπΥ υλοποιεί σχέδιο οικονομικών και άλλων επαγγελματικών κινήτρων με στόχο τη διασφάλιση της επαρκούς στελέχωσης των κέντρων υγείας με Προσωπικούς Ιατρούς. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Κινήτρων που εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ θα τύχει επαναξιολόγησης στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύγκριση των απολαβών των Προσωπικών Ιατρών του δημόσιου τομέα με εκείνες του ιδιωτικού είναι αδόκιμη, αλλά και άδικη. Και αυτό γιατί στις απολαβές του ιατρού στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα πάγια μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα που καταβάλλει το κράτος, οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό, την επαγγελματική μονιμότητα και πολλά άλλα.

Είναι επίσης γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός για την προσέλκυση ιατρών ακόμη και από το εξωτερικό προς κάλυψη των κενών θέσεων σε άλλα τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται σχέδιο κινήτρων για διασφάλιση της επάρκειας των δημόσιων νοσηλευτηρίων με Ειδικούς Ιατρούς. Η προσπάθεια βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και ο ΟΚΥπΥ παραμένει ανοικτός σε εισηγήσεις που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο ασφαλώς δεν είναι κυπριακό φαινόμενο. Καθίσταται, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι ο ΟΚΥπΥ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν θα είναι συμβατή με την θέση για συνετή οικονομική διαχείριση και την προσήλωση στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί από το Κράτος και την πολιτεία ευρύτερα. Για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα χρηστής διοίκησης και υγιούς οικονομικής διαχείρισης.

Προς την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας, ο Οργανισμός επιδιώκει πάντοτε τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των ιατρών και των άλλων εργαζομένων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υγείας στο δημόσιο τομέα, τους οποίους αντικρίζει ως στρατηγικό εταίρο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.