Πυρετώδεις ρυθμοί για τις εκλογές του 2013

Οι εκλογικοί κατάλογοι αριθμούν μέχρι στιγμής 533.565 εκλογείς και η εγγραφή θα συνεχιστεί έως και τις 2 Ιανουαρίου 2013, ημερομηνία τελευταίας προθεσμίας.

Σε πολύωρη σύσκεψη της υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, για τις προεδρικές εκλογές, έγινε ανασκόπηση των διαδικασιών που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών.

Για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει προσωπικές επιστολές σε πάνω από 22.000 άτομα,  ιδιαίτερα νέους ,για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική, ανέφερε η κ. Μαύρου.

Θα λειτουργήσουν 1.200 εκλογικά κέντρα και η πρόταση που κατατέθηκε είναι να εργοδοτηθούν άνεργοι πτυχιούχοι απόφοιτοι ανώτερων και ανώτατων σχολών ανά εκλογικό κέντρο. Η πρόταση εξετάζεται θετικά, αναμένεται όμως να διαμορφωθούν τα κριτήρια επιλογής.

Ιδιαιτέρως επισημάνθηκε το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, και καταβάλλεται προσπάθεια για να μην υπάρξουν προβλήματα. «Ήδη, είπε η κ. Μαύρου,  στο διαδίκτυο μπορεί να δηλώσει κάποιος εάν επιθυμεί να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του εξωτερικού και σε λίγες μέρες, μάλιστα, έχουμε ήδη 250 αιτήσεις – δηλώσεις για ψηφοφορία σε κέντρα του εξωτερικού».

Για την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν γίνει διευθετήσεις για σημαντική αύξηση του αριθμού των εκλογικών κέντρων, ώστε να διευκολυνθούν όσοι περισσότεροι Κύπριοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτές τις χώρες.