Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την Προεδρική εκλογή

Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν μέχρι την πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση επικρατούν πυρετώδεις ρυθμοί και διαβουλεύσεις.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει παραμένει η στάση που θα κρατήσουν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές κατά την πρώτη ψηφοφορία που μπορεί μεν να μην δώσει  δώσει αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της τελευταίας κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υποψήφιος για την Προεδρία έχουν αναλάβει δράση και συνομιλούν με βουλευτές τις τελευταίες ημέρες ενώ θα συνεχίσουν τις επαφές και τις προσεχείς ημέρες με κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ειδικά όσοι στο παρελθόν έδειξαν θετικοί να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Το τοπίο πάντως είναι θολό και  μέχρι στιγμής υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), το ΚΚΕ (12), οι ΑΝΕΛ (12), η ΔΗΜΑΡ (10) και η Χρυσή Αυγή (16).

Ωστόσο, τα «όχι» δεν μπορούν να μετρηθούν με βεβαιότητα σε 121, καθώς δεν λείπει ο παράγοντας της αβεβαιότητας σε σχέση με την τελική απόφαση ορισμένων βουλευτών  παρά τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως η στάση πολλών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν σε αμφίσημες δηλώσεις. Σημειώνεται πάντως ότι ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς έχει δηλώσει οτι πιθανότα θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και ο συνάδεφός του Γιώργος Νταβρής.