Πτώση δείκτη εμπιστοσύνης τον Απρίλιο για ευρωζώνη, λόγω Κύπρου

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σημείωσε πτώση τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχές μήνα λόγω των ανησυχιών για το κυπριακό πακέτο διάσωσης, ανακοίνωσε ο όμιλος ερευνών Sentix, τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το μηνιαίο δείκτη που καταγράφει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μπλοκ των 17 κρατών, σημειώθηκε πτώση στο -17,3 αυτό το μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Νοέμβριο και μόλις πιο κάτω από μια πρόβλεψη του πρακτορείου Reuters για τον Απρίλιο των -13,1 μονάδων.  Ο δείκτης ήταν -10,6 μονάδες το Μάρτιο.

«Μόλις έσπρωξαν προς τα κάτω το δείκτη οι ιταλικές εκλογές το Μάρτιο, έτσι και τον Απρίλιο, το κυπριακό πρόβλημα, μεταξύ άλλων θεμάτων, αποδείχθηκε επιπρόσθετο βάρος», αναφέρει η ανακοίνωση της Sentix.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης η οποία είναι καταχρεωμένη, παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο καθώς οι εκλογές του Φεβρουαρίου δεν έδωσαν αρκετές ψήφους σε καμία πλευρά για τη δημιουργία Κυβέρνησης.

Μια υποκατηγορία του δείκτη για τις προσδοκίες της ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά στις 0,5 μονάδες τον Απρίλιο από 8,3 μονάδες το Μάρτιο. Οι υφιστάμενες συνθήκες καταγράφηκαν στις -33,5 μονάδες, σημειώνοντας πτώση από – 27,8 το Μάρτιο.

Ένας ξεχωριστός δείκτης για τη Γερμανία επίσης έδειξε ότι το αίσθημα εμπιστοσύνης είναι αρνητικό στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο σχετικός δείκτης σημείωσε πτώση στις 17,6 μονάδες αυτό το μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο του από τον Ιανουάριο – από 24,5 το Μάρτιο.

Οι δείκτες που καταγράφουν το αίσθημα εμπιστοσύνης για τη Γερμανία ήταν σε γενικές γραμμές θετικοί ως τώρα φέτος, πράγμα που υποδηλοί ότι η οικονομία ανακάμπτει κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός δείκτης Ifo, ο οποίος παρακολουθείται ευρέως, σημείωσε πτώση το Μάρτιο.

Εκτός ευρωζώνης, ο δείκτης Sentix για την Ιαπωνία κατέγραψε το ψηλότερο του επίπεδο από τον Ιανουάριο 2011 καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε στα πιο επιθετικά μετρά τόνωσης στον κόσμο της τάξης των $1,4 τρισ.

Οι ΗΠΑ επίσης σημείωσαν άνοδο, αλλά εκτός από την Ιαπωνία, η υπόλοιπη Ασία κατέγραψε πτωτική πορεία.«Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει αλώβητη αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι κίνδυνοι να διακοπεί αυτή η ανάκαμψη έχουν αυξηθεί», αναφέρει η Sentix.