Δικαίωμα… στο Μνημόνιο!

Τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα τοποθετηθούν έναντι του κυπριακού Μνημονίου αλλά εμείς όχι

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι το κυπριακό μνημόνιο θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αλλά δεν θα κατατεθεί στο κυπριακό κοινοβούλιο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κος Ευαγόρου αποκάλυψε ότι ακόμα τα κόμματα δεν έχουν ενώπιον τους το Μνημόνιο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα μας επιβληθεί χωρίς να ξέρουμε τις επιμέρους λεπτομέρειες του. Όπως είπε ο κος Ευαγόρου, δεν ξέρουμε ακριβώς ούτε το ύψος του δανειστικού επιτοκίου αλλά ούτε και αν θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής είτε μέσω εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου είτε μέσω συνεργασίας με άλλες χώρες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα έχει ζητήσει την κατάθεση από την Κεντρική Τράπεζα όλων των στοιχείων που αφορούν το Emergency Liquidity Asset για να μάθει ο κόσμος ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις για τις τράπεζες αλλά και το πότε πάρθηκαν αυτές τις αποφάσεις.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επίσης ότι υπάρχει μέγα ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα αναφορικά με την φυγάδευση καταθέσεων στο εξωτερικό. Ζήτησε την κατάθεση την λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό για να μελετηθεί. Η λίστα βρίσκεται στη κατοχή του πρόεδρου της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.
Ο κος Ευαγόρου εξέφρασε επίσης την λύπη του για την μη ύπαρξη σχεδίου ΄Β από την Κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέχρι το τέλος του μήνα, ο κος Ευαγόρου δήλωσε ότι μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ, ο κος Ευαγόρου δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να τοποθετείται χωρίς να έχει μελετήσει το θέμα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει την μαγική συνταγή. Παράλληλα όμως ο κος Ευαγόρου τόνισε δεν γίνεται να αποκλείεται συνεργασία με τρίτες χώρες και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.