ΠτΔ: 150 χρόνια από τα εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Επιστημονικό Συνέδριο της Μητρόπολης Καρπασίας

«150 χρόνια από τα εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία»

Είναι πραγματικά με αισθήματα τιμής και θεωρώντας το ως ελάχιστη υποχρέωση, τόσο δική μου όσο και της Πολιτείας, που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυναν η Επισκοπή Καρπασίας, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου και η Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, για να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του σημερινού επιστημονικού συνεδρίου.

Ενός συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιούμενο με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τα εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, συνδέεται με τον Πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού Ανδρέα, επιχειρώντας την ανάδειξη του πλούσιου και μεγάλης θρησκευτικής αξίας αποστολικού του έργου στην Κύπρο.

Παράλληλα με την ανάδειξη της βιβλικής μορφής και της ξεχωριστής πνευματικής προσωπικότητας του Αποστόλου Ανδρέα, το συνέδριο αποτίνει φόρο τιμής στην πολυετή ιστορία και την πολυσχιδή προσφορά της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ως θεματοφύλακα για τη διατήρηση της θρησκείας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνισμού στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Κύπρου, την Καρπασία.

Η Μονή που συνδέει το όνομα της και το κτίσιμο της το 1867, στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας, αποτέλεσε το σύμβολο της πίστης και της συλλογικής μνήμης γενεών Κυπρίων, αλλά και την πηγή δύναμης, έμπνευσης και αναζωπύρωσης του εθνικοθρησκευτικού φρονήματος του Ορθόδοξου λαού μας.

Παραμένοντας η μόνη εν ενεργεία υπό τουρκική κατοχή Μονή, μέσα από τις προσφερόμενες με αυταπάρνηση, θυσία, αγάπη και ανιδιοτέλεια υπηρεσίες του εγκλωβισμένου οικονόμου Ζαχαρία Γεωργίου, κατάφερε να κρατήσει στις δύσκολες συνθήκες της κατοχής άσβεστο το λυχνάρι της υπομονής, της καρτερίας, της δύναμης, της πίστης και της ελπίδας του συνόλου των εγκλωβισμένων κατοίκων της χερσονήσου.

Η άοκνη κοινή προσπάθεια σεβασμού ενός θρησκευτικού μνημείου με συμβολικό χαρακτήρα για όλους τους Κυπρίους που επέδειξαν τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, πέτυχε την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου αναστήλωσης της πρώτης φάσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Η προσπάθεια αυτή δίνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της ελπίδας και δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδος μας και να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον για τις επόμενες γενεές.

Εκείνο, για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι αμετάθετος στόχος μας παραμένει η επίτευξη μίας λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας.

Λύση, η οποία εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία για το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από τον διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και αξιοπρεπή συμβιβασμό είναι που θα πετύχουμε μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα δικαιώνει το όραμα του λαού της Κύπρου για τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο.

Παρά την τουρκική αδιαλλαξία, η οποία ευθύνεται καθολικά για το αδιέξοδο της τελευταίας προσπάθειας στο Κραν Μοντανά, αυτό που φρόντισα να υπογραμμίσω στο πλαίσιο της σειράς διεθνών επαφών που είχα στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, τη Μόσχα και αυτό, το οποίο θα τονίσω και στις επικείμενες των επαφών μου, είναι ότι έχουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Η επανέναρξη όμως και η συνακόλουθη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι πλέον ξεκάθαρο ότι απαιτεί απαραίτητη προετοιμασία, αλλά και την απαιτούμενη συνεργασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες και ιδιαιτέρως, βεβαίως, από τη φέρουσα την ευθύνη, την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να καλέσω και από αυτό το βήμα την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, να εγκαταλείψουν τα όσα απαράδεκτα ακούμε τις τελευταίες μέρες και να εργαστούν εποικοδομητικά για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συνεδρίου, μέσα από το οποίο θα δοθεί μία ολόπλευρη εξέταση, τόσο του θεολογικού έργου του Αποστόλου Ανδρέα όσο και της ιστορικής και θρησκευτικής προσφοράς της Ιεράς Μονής.

Επιθυμώ να συγχαρώ θερμότατα τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης που εργάστηκαν για την επιτυχή πραγματοποίηση του σημερινού Συνεδρίου, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τη μεγάλη τους συμμετοχή επιδεικνύουν την αφοσίωση στη μάθηση και τη συνεχή επιμόρφωση που πρέπει να τους διακρίνει ως επιφορτισμένους με το σπουδαίο έργο της διαμόρφωσης εγγράμματων πολιτών.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, ιδιαιτέρως τον Πατέρα Ζαχαρία, τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο και την ηγεσία της Εκκλησίας και προσωπικά τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, για τις πολλές και ποικίλες πτυχές του θεάρεστου έργου που επιτελεί, για τις άοκνες προσπάθειες να συντηρηθούν όλοι οι κατεχόμενοι ναοί, αλλά και για την ανιδιοτελή στήριξη που εκάστοτε προσφέρει στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Στήριξη που δείχνει τον δρόμο της σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και της αλληλεγγύης στο εσωτερικό μέτωπο, απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας.

Ευχή και προσπάθειά μας, τόσο η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα όσο και όλοι οι ναοί της κατεχόμενης μας πατρίδας, σύντομα να μπορούν να λειτουργηθούν ελεύθερα, άνευ όρων και περιορισμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε άοκνα, μέχρι τη στιγμή που θα το πετύχουμε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και ό,τι καλύτερο σε όλους σας.