ΠτΔ: Υπομονή για το «εργοτάξιο» στη Λευκωσία – Δήμοι που συμπλεγματοποιούνται

Στον χαιρετισμό του ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, έκανε λόγο μεταξύ άλλων στη συμπλεγματοποίηση των Δήμων  Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Άγιου Δομέτιου στη Λευκωσία και συνέστησε υπομονή για το εργοτάξιο στη πόλη.

Χαρακτήρισε επίσης, το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, κόσμημα αλλά και προστιθέμενης αξίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη τελετή εγκαινών, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, βουλευτές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι, ενώ Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του ΠτΔ:

«Σήμερα είναι μια ιστορικής σημασίας ημέρα για τη Λευκωσία, όπως ιστορικής σημασίας ήταν η χθεσινή για την Κύπρο.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ τα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου το οποίο, ενισχύοντας την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αποτελεί ένα ακόμη απτό δείγμα της ανοδικής πορείας ανάπτυξης και αναβάθμισης της πρωτεύουσας.

Το νέο Δημαρχείο, ιδιάζοντος αρχιτεκτονικού και εργονομικού σχεδιασμού και πλήρως λειτουργικού από πλευράς σύγχρονων αναγκών, αποτελεί ένα κτήριο κόσμημα αλλά και προστιθέμενης αξίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή, η συγκέντρωση του συνόλου των Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτηριακό συγκρότημα, ενδυναμώνει την εύρυθμη λειτουργία και βελτιώνει την αποδοτικότητα της δημοτικής μηχανής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης.

Παρέχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα της μελλοντικής περιήγησης στα σημαίνοντα αρχαιολογικά ευρήματα του περιβάλλοντος χώρου, δίδεται στους δημότες και τους επισκέπτες η ευκαιρία της επαφής με την Ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παλαιάς πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά της Δημοτικής Αρχής στο υποβαθμισμένο μοιρασμένο κέντρο της ιστορικής πόλης, προστίθεται στην επιδιωκόμενη αναδιαμόρφωση της εικόνας της εντός των τειχών πόλης.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να συγχαρώ τόσο τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη όσο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, για τη βούληση και την αποφασιστική δυναμική που επέδειξαν για την προώθηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών σχετικά με την αναβάθμιση του Δήμου, παρά τις όποιες τεχνικές και άλλες δυσκολίες προέκυψαν και οι οποίες οδήγησαν, δυστυχώς, σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζω τα προβλήματα και κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία που προκύπτουν και από την παράλληλη υλοποίηση πληθώρας αναπτυξιακών έργων, επηρεάζοντας ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους καταστηματάρχες, αλλά και ευρύτερα τους πολίτες.

Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως, με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξει εξ ολοκλήρου όψη η Λευκωσία, καθιστώντας την μία σύγχρονη πόλη με υψηλού επιπέδου υποδομές, μια πόλη πιο φιλική και προσβάσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, για την οποία όχι μόνο οι δημότες του Δήμου Λευκωσίας αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι υπερήφανοι.

Την ίδια στιγμή, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως τα οφέλη που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής θα αντισταθμίσουν την ταλαιπωρία που κάποιοι σήμερα υφίστανται.

Παράλληλα, η συνειδητή χωροθέτηση του νέου Δημαρχείου, σε συνάρτηση με την προώθηση άλλων σημαντικών έργων ανάπλασης και αναβάθμισης στην παλαιά και νέα πόλη, εις τα οποία θα αναφερθώ επιγραμματικά στη συνέχεια, αναμένεται να συνεργήσει δυναμικά στη μετατροπή του Δήμου αφενός, σε πνεύμονα διοικητικής, εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και αφετέρου, σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Και σας καλώ να αναλογιστείτε το πώς θα μοιάζει ο παλαιός και νέος πυρήνας της Λευκωσίας, όταν, πέραν του υφιστάμενου έργου, ολοκληρωθούν μια σωρεία έργων που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όπως, μεταξύ άλλων:

• Η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, που αισίως βρίσκεται προς το τέλος. Ήταν όντως ένα πραγματικά δύσκολο έργο στην εκτέλεση με κάποιες ατυχίες όσον αφορά στην εκτέλεση του έργου.

• Η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.

• Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους.

• Η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου.

• Η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου. Προχωρούν οι εργασίες και ευελπιστούμε το συντομότερο να παραδοθεί.

• Η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας RISE, αναφορικά με την έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

• Η επέκταση των υποδομών παροχής κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου με την αναπαλαίωση τριών διατηρητέων οικοδομών για στέγαση των προγραμμάτων.

• Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης.

• Έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Επισημαίνεται συναφώς η πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, ενώ αναμένεται λίαν συντόμως να ολοκληρωθεί η αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως Μέγαρο Μουσικής.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της πρωτεύουσας, όπως, μεταξύ άλλων:

• Η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Ύστερα από τα όσα έχω πληροφορηθεί, με βάση τη βραδύτητα που διακρίνει ένα Τμήμα της Κυβέρνησης, έχουν ανασχεδιαστεί οι κατασκευαστικές εργασίες, έτσι ώστε το 2022 τουλάχιστον οι εξωτερικοί, κτηριακοί χώροι του Μουσείου να είναι εκεί και να υπολείπονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στην τοποθέτηση των αρχαιοτήτων, για να μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρες Μουσείο.

• Η ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας μεγάλης σημασίας έργο, οι προσφορές για το οποίο επίκεινται να προκηρυχθούν. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα, και εννοώ εντός των χρονικών πλαισίων που διακρίνουν τις διαδικασίες μας, θα είμαστε σε θέση προ του τερματισμού της θητείας μου να παραδώσουμε είτε ολόκληρο είτε μέρος της Βουλής.

• Η ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

• H ανάπλαση του χώρου του παλιού Γ.Σ.Π., ο οποίος ήδη παραχωρήθηκε στον Δήμο και βρίσκεται υπό εξέλιξη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων.

• Η ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου.

• Η ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.

• Η ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.

• Η βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση.

Αυτά είναι έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη και αναλογιστείτε την επομένη, όταν θα ολοκληρωθούν, εντός δύο – τριών χρόνων το αργότερο. Θα έχουμε μια νέα όψη της πρωτεύουσας. Μιας πραγματικής διοικητικής πρωτεύουσας. Και αν αναλογιστούμε τις μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κάποιες ιδέες, ώστε ο Δήμος Λευκωσίας να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα διοικητικά κέντρα που σήμερα έχουν μετατοπιστεί εκτός Λευκωσίας, και σε άλλους δήμους.

Η Αγλαντζιά προσαρμόζεται με τη Λευκωσία, όπως η Έγκωμη και ο Άγιος Δομέτιος.

Οι πρόνοιες θα είναι δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, θα έχουν την επαρκή εκπροσώπηση. Αλλά θα πρέπει να σχεδιάζουμε τέτοιους δήμους, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τους δήμους της πρωτεύουσας της χώρας, που θα δημιουργούμε εκείνες τις συνέργειες που να προωθήσουν και να ενθαρρύνουν επενδύσεις. Τολμώ να κάνω τομές και να προβαίνω, ακόμα και πάρα τις όποιες διαβουλεύσεις γίνονται, σε κάποιες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια πρωτεύουσα ως διοικητικό κέντρο της Κύπρου. Και αυτό, το χρωστούμε στη Λευκωσία. Και φαίνεται και μέσα από τα έργα που υλοποιούνται, που δεν υστερούν του κόστους των 405 εκ. ευρώ περίπου.

Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους δημότες της Λευκωσίας ότι, ένεκα του γεγονότος πως η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε ένα εργοτάξιο με τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Ομήρου και άλλα, να δείξουν κατανόηση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε όραμα για να δούμε πώς η κάθε μια των πόλεων μας αναβαθμίζεται. Δεν δέχομαι να βλέπω να προοδεύει η Πάφος, η Λεμεσός και άλλες περιοχές, αλλά η πρωτεύουσα να παραμένει στάσιμη. Για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι μέσα από τα έργα που εξαγγείλαμε και που συνεχώς παρακολουθώ στενά, [και παρά την] κάποια γραφειοκρατία που παρατηρείται, την κάποια καθυστέρηση στην απόδοση, ώστε το συντομότερο δυνατόν να παραδώσουμε μια πρωτεύουσα αντάξια της προόδου που παρατηρείται γενικότερα στην πατρίδα μας. Και της αξίζει, διότι αυτό είναι το διοικητικό κέντρο της χώρας. Εδώ βρίσκεται η Κυβέρνηση, εδώ είναι το διοικητικό κέντρο, εδώ θα πρέπει να υπάρξει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ώστε να μην υστερεί καμιά των πόλεων της οποιασδήποτε άλλης.

Αυτό που συμπίπτει με τις όσες εξαγγελίες των υπό εκτέλεση έργων είναι και η διοικητική μεταρρύθμιση. Ο στόχος είναι να έχουμε δήμους με διοικητική, αλλά και οικονομική αυτονομία. Να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε το όραμα εκτέλεσης έργων στους δήμους, διότι μέχρι σήμερα τα όποια οράματα των Δημάρχων εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία, ένα αποικιακό σύστημα για το οποίο χαίρομαι να πω ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις των πολιτικών δυνάμεων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων – υπάρχει μια σύγκλιση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά κάποια στιγμή νομίζω με περαιτέρω επεξηγήσεις και με εισηγήσεις που θα ακουστούν θα μπορέσουμε πιστεύω το συντομότερο – ελπίζω ευθύς αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές [χρονική περίοδος] όπου οι σκοπιμότητες κυριαρχούν που αναβάλλουν ή αναστέλλουν έργα που χρωστούμε στους πολίτες – να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της διοίκησης του κράτους, εκτός από της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με την πάταξη της διαφθοράς μέσα από διάφορους θεσμούς που υιοθετούνται με βάση εισηγήσεις ευρωπαϊκών θεσμών.

Συνεπώς, στόχος και προσπάθεια είναι μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία – είναι όραμα όλων των πολιτικών δυνάμεων πιστεύω, παραμερίζοντας τις όποιες σκοπιμότητες του όποιου κόμματος – να επιτύχουμε επιτέλους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου μας, του λαού που του χρωστούμε και δεν μας χρωστά. Και προς αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επιτύχουμε το συντομότερο να χαιρόμαστε μια πρωτεύουσα που αξίζει στην Κύπρο της ανάπτυξης, την ευρωπαϊκή Κύπρο, μια Κύπρο που θέλουμε να επανενωθεί αλλά και να είναι ο πόλος δημιουργίας, ο πόλος έρευνας και καινοτομίας, ο πόλος που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω δημιουργικής ανάπτυξης.

Για άλλη μια φορά συγχαίρω τον Δήμαρχο, τους πρώην Δημάρχους, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια που συνέβαλαν, ώστε μέσα από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί αλλά και ιδιαίτερα του παρόντος κτηρίου, να γίνει πραγματικότητα και σήμερα να το εγκαινιάζουμε έτσι ώστε να προσφέρουμε τις ελάχιστες οφειλόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.»