ΠτΔ: Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 παλικαριών μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  αναφέρθηκε στη θυσία των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί και έγραψε:

«8 χρόνια μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 παλικαριών μας της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Η έκρηξη στο Μαρί, πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια της χώρας μας.

Έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.

Οκτώ χρόνια μετά, οι πολίτες ξέρουν σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι θεσμοί αποφάσισαν και η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα.

Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να αναξέουμε πληγές.

Αυτή την ώρα περισσότερο χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες – και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά- προκειμένου ποτέ στο μέλλον να μην ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες.

Το χρέος μας προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται σε καθεστώς ασφαλείας.

Σεβαστοί μου συγγενείς των ηρώων μας.

Η ηρωική κληρονομιά των 13 θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί ανήκει πρώτα απ όλα σε εσάς. Σε εσάς ο πόνος, σε εσάς και η τιμή.

Είναι όμως και μία κληρονομιά που θέλουμε να μοιραζόμαστε.

Είναι μια κληρονομιά που ανήκει στο κράτος, στην κοινωνία, στις δυνάμεις ασφαλείας που πρέπει να είναι περήφανες που είχαν στις τάξεις τους τέτοιους λεβέντες.

Αιωνία τους η μνήμη.»

https://www.facebook.com/NicosAnastasiades/photos/a.353725038024424/2490480831015490/?type=3