ΠτΔ: Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί εντός χρονοδιαγραμμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή εγκαινίων του αναβαθμισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Πάχνας, “Μάξιμος Μιχαηλίδης”, τόνισε ότι είτε κάποιοι δεν το επιθυμούν, είτε κάποιοι αντιδρούν, το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί όπως χρονοδιαγραμματικά έχει καθοριστεί μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην κοινότητα της Πάχνας, για να τελέσω τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Υγείας – “Μάξιμος Μιχαηλίδης”.

Ενός ακόμη έργου που έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την παροχή ποιοτικών και αποδοτικών υπηρεσιών στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση του παρόντος Ιατρικού Κέντρου, σε περιφερειακό Κέντρο Υγείας, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας στην Κύπρο, μέρος του οποίου αποτελεί και η αναβάθμιση και βελτίωση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με τη στοχευμένη αναβάθμιση συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας μέσα από τη συμπλεγματοποίησή τους αποσκοπούμε στο να εξυπηρετήσουμε τους Κύπριους ασθενείς με πιο ορθολογιστικό τρόπο, παρέχοντάς τους ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας, δίνοντας παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας τα αναγκαία εφόδια, σε υγιές περιβάλλον εργασίας, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους.

Μέσα ακριβώς από τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας Πάχνας και Ομόδους στοχεύσαμε την αναβάθμιση και την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση των πολιτών σε προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας, πετυχαίνοντας κατ’ επέκταση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας μέτρα χαμηλότερου κόστους και απαιτήσεων σε πόρους όσον αφορά τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Πάχνας, και αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που ως γνωστόν υπήρχαν, πετύχαμε για τους κατοίκους της γεωγραφικής περιοχής Κρασοχωρίων και της ευρύτερης δυτικής επαρχίας Λεμεσού:

Την παροχή υποδειγματικής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτηριολογικά περιβάλλον.

Τη λειτουργία με διευρυμένο ωράριο και τη στελέχωση καθημερινά με γιατρό, φαρμακοποιό και νοσηλευτή του πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Πάχνας και τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ομόδους τρείς φορές την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, και ιδιαίτερα με τη λειτουργία του τις απογευματινές ώρες, το Κέντρο ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.

Τη δημιουργία και λειτουργία επί 24ώρου βάσεως νέου σταθμού ασθενοφόρων στην περιοχή, στελεχωμένου με ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμα.

Τη λειτουργία νέου, σύγχρονου πλήρως ανακαινισμένου Οδοντιατρείου το οποίο σε αρχικό στάδιο λειτουργεί ανά δεκαπενθήμερο, αναπροσαρμόζοντας το πρόγραμμα λειτουργίας του βάσει των αναγκών των ασθενών.

Την κάλυψη των αναγκών κατ’ οίκον νοσηλευτικής σε προσωπικό ή ατομικό επίπεδο σε όλες τις κοινότητες του συμπλέγματος Πάχνας-Ομόδους, από τους νοσηλευτές της κατ’ οίκον νοσηλείας που εδρεύουν στο Κέντρο.

Τη λειτουργία κέντρου προστασίας μητρότητας και παιδιού το οποίο στελεχώνεται από επισκέπτρια υγείας, που θα εδρεύει στο Κέντρο και το οποίο παρέχει, μεταξύ άλλων, εμβολιασμούς βρεφών, παιδιών και ενηλίκων, παρακολούθηση ανάπτυξης βρεφών και συμβουλευτική προς τους γονείς για την υγεία και φροντίδα του παιδιού και της οικογένειας.

Τη σύνδεση του Κέντρου με σύστημα PACS, που δίνει τη δίνει τη δυνατότητα σύνδεσής του με τα Ακτινολογικά Τμήματα όλων των νοσοκομείων με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ακτινολογικές εξετάσεις των ασθενών που πραγματοποιήθηκαν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

Τη διενέργεια δωρεάν τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες ηλικίας 25 με 65 ετών όλων των Κρασοχωριών, το οποίο προσφέρεται από την κυπριακή ομοσπονδία γυναικών επιχειρηματιών επαγγελματιών σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Μέτρα, τα οποία στοχεύουν επίσης την αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού και του Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Πρόσθετα, και προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, και ιδιαίτερα όσων ασθενών αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε εμπόδια και δυσκολίες στη μετακίνησή τους, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προχώρησε ήδη στην επέκταση των δρομολογίων των δημοσίων συγκοινωνιών από και προς το Κέντρο, από όλες τις Κοινότητες που εξυπηρετούνται σε αυτό.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα υπηρετώντας την ιδέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και κατ’ επέκταση και αυτή της δευτεροβάθμιας, αποτελεί επιπλέον απτό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώτα και κύρια των αποτελεσμάτων που απορρέουν από τη συνεργασία αυτή προς όφελος των πολιτών.

Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό θερμά να συγχαρώ θερμά τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια Πάχνας και Ομόδους που χάρη στη μεταξύ τους συνεργασία έγινε κατορθωτή η υπερπήδηση κάποιων εμποδίων με αποτέλεσμα να είμαστε στην ευχάριστη σήμερα θέση να εγκαινιάζουμε ένα περιφερειακό Κέντρο Υγείας που θα ανακουφίσει σημαντικά όσους έχουν ανάγκη την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. .

Τα Κοινοτικά Συμβούλια, ενστερνιζόμενα τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στην ύπαιθρο, και παρά τους οποιουσδήποτε αρχικούς ενδοιασμούς, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και στήριξαν την υλοποίηση της συμπλεγματοποίησης του εν λόγω Κέντρου Υγείας, αντιλαμβανόμενα τα οφέλη που αυτό επιφέρει για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Αξίζει να τονίσω, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας, πέραν του ποσού των 70 χιλιάδων ευρώ που κατέβαλε το κράτος για τις ανάγκες εξοπλισμού και συντήρησης του Κέντρου, ανέλαβε τα έξοδα για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του Οδοντιατρείου, ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, συναινώντας παράλληλα για την ενοικίαση του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο και το οποίο ανήκει στην Κοινότητα, έναντι συμβολικού ποσού στο Υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε η άμεση λειτουργία του Κέντρου με το νέο ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Βεβαίως το έργο αυτό δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή και του μακαριστού Μάξιμου Μιχαηλίδη, μεγάλου ευεργέτη της πατρίδας μας. Το λέω με συγκίνηση διότι ήταν ένας αγαπητός φίλος ο Μάξιμος.

Η χρηματική δωρεά του Μάξιμου Μιχαηλίδη, δηλωτική της αγάπης του για τη γενέτειρα του και τους ανθρώπους της, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας Πάχνας, οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του οποίου εξυπηρετούν πλέον το σύνολο των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Γνωρίζω ότι το φιλάνθρωπο και αξιέπαινο έργο του Μάξιμου συνεχίζει η οικογένειά του, αποδεικνύοντας πως η κυπριακή κοινωνία διαθέτει πληθώρα αποθεμάτων ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Για την μεγάλη αυτή προσφορά του και ως ελάχιστη τιμή, το νέο ιατρικό κέντρο μετονομάζεται επισήμως σε «Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Υγείας – «Μάξιμος Μιχαηλίδης».

Η κοινή αυτή προσπάθεια τόσο από τις Κοινότητες Πάχνας και Ομόδους όσο και από την πλευρά μας για υλοποίηση του έργου, δημιούργησε στέρεες βάσεις για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, για τη δημιουργία στο μέλλον ακόμη περισσότερων έργων κοινής ωφέλειας στην υπηρεσία των πολιτών.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος που θέσαμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυξάνοντας το εύρος των αρμοδιοτήτων της.

Ένας βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης που προωθούμε είναι και η δημιουργία συμπλεγμάτων ανά επαρχία, τα οποία θα έχουν αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια, ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν κοινές υπηρεσίες, με στόχο την αξιοποίηση από μέρους των τοπικών Αρχών ίδιων πόρων, αλλά και πόρων από όμορες τοπικές Αρχές, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να ωριμάζουν έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Θα ήθελα συναφώς να τονίσω πως η Κυβέρνηση κατέβαλε άοκνες προσπάθειες, με στόχο την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, διαβουλευόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα.

Είμαι βέβαιος πως η Βουλή θα επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας σημαντικό έρεισμα για την εξοικονόμηση πόρων, που θα μπορέσουν να διατεθούν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Κυβέρνησης προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με την οποία έχει εγκριθεί πλέον και επίσημα η συμμετοχή των Κοινοτήτων στις Αναπτυξιακές Εταιρείες.

Με την εξέλιξη αυτή οι Κοινότητες επωφελούνται της αξιοποίησης διαθέσιμων κονδυλίων μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία στοχεύουν την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου.

Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά για ακόμη μία φορά τους Πρόεδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και όσους συνέδραμαν στην πραγμάτωση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Ιδιαιτέρως όμως επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον τέως Υπουργό Υγείας φίλο Γεώργιο Παμπορίδη, για το ζήλο που επέδειξε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του θέτοντας ως στόχο την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με γνώμονα πάντοτε την εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Όλες αυτές οι αλλαγές, προωθούνται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την επικείμενη εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μετά και την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.

Συνεπώς θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είτε κάποιοι δεν το επιθυμούν είτε κάποιοι αντιδρούν το ΓΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως χρονοδιαγραμματικά έχει καθοριστεί μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο. Αυτή ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του πολιτικού κόσμου που ομόφωνα συνέβαλε στο να υιοθετηθεί το ΓΕΣΥ.

Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που σαφώς υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, προχωρούμε για αυτόν ακριβώς το λόγο με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχοντας ως πρώτο και κύριο μέλημα μας την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο σε συνεννόηση και με τις συντεχνίες των γιατρών να βρούμε εκείνους του τρόπους που να ικανοποιήσουμε πάγια αιτήματα ή και προβλήματα που αναφύονται έτσι ώστε με αποτελεσματικότερο τρόπο και με λιγότερες ταλαιπωρίες, να προχωρήσουμε και στην αυτονόμηση των νοσοκομείων και στην υλοποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ.

Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς την οικογένεια του αείμνηστου Μάξιμου Μιχαηλίδη, να συγχαρώ θερμότητα τους Προέδρου και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων Πάχνας και Ομόδους και να εκφράσω την ευχή αυτό το Κέντρο να αποτελέσει τη βάση για να αποφεύγονται ατυχήματα στα οποία γίναμε μάρτυρες στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αναλόγων περιφερειακών Κέντρων Υγείας.