ΠτΔ στο ΑΚΕΛ: Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος είπε το «όχι» για να τσιμεντώσει το «ναι»

ΠτΔ στο ΑΚΕΛ: Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος είπε το «όχι» για να τσιμεντώσει το «ναι»

Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στον Ξενώνα Νεανίδων, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ κατά του ιδίου και ότι παρά τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του, η Κύπρος βρίσκεται προ διχοτόμησης, είπε ότι «προσπαθώ να αποφύγω την όποια αντιπαράθεση, αλλά η καθημερινή κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, ενόσω έχουμε Βουλευτικές Εκλογές, και ιδιαίτερα οι αναφορές στο εθνικό θέμα, θα πρέπει να γίνονται με πολύ φειδωλό (τρόπο) και ιδιαίτερα να προσέχει ο καθένας για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων.

Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ ότι δεν είμαστε, και ιδιαίτερα δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος είπε το ΄όχι΄ για να τσιμεντώσει το ‘ναι’. Δεν είμαι εγώ που κυβέρνησα για πέντε χρόνια με συνομιλητή μου τον κ. Ταλάτ, με πρόθεση να λύσω το Κυπριακό με προτάσεις για να κάμψω την τουρκική αδιαλλαξία, όπως εισηγείται σήμερα το ΑΚΕΛ.

Εάν με όλες τις παραστάσεις της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, προκειμένου να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την ώρα μάλιστα που αξιώνουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, να μου εισηγούνται ότι εξαρτάται από εμένα, από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, το να πειστεί η Τουρκία για τα συμφέροντα της, εάν αυτές είναι οι αναλύσεις που κάνουν πολιτικά κόμματα για την αδιαλλαξία ή τον επεκτατισμό που επιδεικνύει η Τουρκία, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να τους ακολουθήσω.

Δεν μπορώ να δεχθώ τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που κατατέθηκαν, όταν η θέση της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη, όταν η θέση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αλλά και σε εποικισμό της Αμμοχώστου, την ώρα που θέτουν ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ τις απαράδεκτες τους προτάσεις, να πάω εγώ να πω ότι αποδέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου της εγγύτερης περιοχής να περνά από την Τουρκία.

Διερωτώμαι τι θα απομείνει να διαπραγματευτώ, επιτέλους».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, αφού καταγράφονται διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που θα ήθελα ως μήνυμα να περάσω στον κάθε Κύπριο πολίτη είναι ότι τα μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνονται καταδεικνύουν και την επιτυχία της προσπάθειας.

Θα πρέπει, όμως, να μην εφησυχάζουμε με την επιτυχία που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, είτε όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα είτε την προστασία των πολιτών μας, με τη δεύτερη σε αριθμούς θνησιμότητα που παρουσίασε γενικότερα η επιδημία στην Κύπρο, με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πήραμε. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι εκείνο που – κατ’ ευχή είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη – θα μας δώσει την απάντηση να ανακτήσουμε τη ζωή μας πίσω».  

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι καλοδεχούμενες οι όποιες απόψεις και η όποια κριτική. Αυτό που θέλουμε είναι μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου, η όποια Βουλή και τα όποια κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά τις μέλλουσες γενιές, τις νέες γενιές. Οτιδήποτε μπορεί, ως θετική εισήγηση, να ενταχθεί σε αναπροσαρμογές, όχι μεταρρυθμίσεων, αλλά διάθεσης κονδυλίων, εφόσον τούτο επιτρέπεται από την ΕΕ. Καλοδεχούμενες, αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως αυτό που θα μας πάρει μπροστά είναι οι μεταρρυθμίσεις και, βεβαίως, έχουμε την ευχέρεια να απορροφήσουμε τέτοιους πόρους από την ΕΕ, είτε μέσω του Σχεδίου Ανθεκτικότητας είτε του Σχεδίου Συνοχής είτε, με βάση τη μελέτη αντίκτυπου, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε του προϋπολογισμού.

Επομένως, αυτό για το οποίο καλώ είναι αντί της κριτικής, που την κατανοώ λόγω εκλογών, να έρθουμε όλοι μετά τις 30 Μαΐου, με θετικά μυαλά, με θετικές προτάσεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο έχει δεχθεί και τους επαίνους της ΕΕ, το όλο σχέδιο που έχουμε υποβάλει».

Κληθείς να στείλει μήνυμα προς τους πολίτες κατά της αποχής από τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το δικαίωμα της ψήφου είναι το ιερότερο δικαίωμα.

Εάν θέλουν κάποιοι να αποφασίζουν άλλοι για εκείνους, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και μια περιφρόνηση της δημοκρατίας.

Καλώ, συνεπώς, το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι εκλογές είναι μια λειτουργία που ενισχύει τη δημοκρατία. Συνεπώς, η αποχή είναι ανοχή και δεν θα επιτρέπεται σε κανένα που απείχε να ασκεί κριτική την επομένη των εκλογών».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και ερωτηθείς αν στέλνει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ένα μήνυμα: Η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει ούτε θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη ούτε και με τις αντιπαραθέσεις της με σωρεία χωρών θα γίνει αυτό που φαντασιώνεται ο κ. Ερντογάν».