ΠτΔ: Ορθώς διαμαρτύρεται ο Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, είπε ότι ορθώς διαμαρτύρεται γιατί δεν επιρρίπτονται οι ευθύνες καθ’ ολοκληρίαν και στη δική του πλευρά.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, μετά από το πέρας της τελετής αναγόρευσης του κ. Γιώργου Δαυίδ σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες επικρίνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, απάντησε ότι «ορθώς διαμαρτύρεται γιατί δεν επιρρίπτονται οι ευθύνες καθ’ ολοκληρίαν και στη δική του πλευρά, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν εκείνη που απέδειξε, με θετικό τρόπο και μέσα από γραπτές προτάσεις, πάντα βεβαίως κάτω από προϋποθέσεις, ότι εννοούσε και επιθυμούσε την πρόοδο, σε βαθμό που να καταλήξουμε σε μια στρατηγική συμφωνία στα έξι θέματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου για την επίλυση, για μια συνολική επίλυση, και των έξι θεμάτων σε λεπτομέρειες και των εναπομεινάντων προς συζήτηση, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία».

Κληθείς να πει κατά πόσον ο ίδιος διαβλέπει κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2018 σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω από πλευράς Τουρκίας. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας, που εκδηλώνει προθυμία να επαναδραστηριοποιηθεί προκειμένου να συμβάλλει στην επανέναρξη του διαλόγου.

Από κάποιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, διαβλέπω ότι μετά από τις εκλογές, και αυτό είναι και το δικό μου πιστεύω, θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία.

Αυτό που έχει σημασία είναι, πέραν του ενδοκοινοτικού διαλόγου, να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη σύνοδος για την Κύπρο. Δηλαδή, να γνωρίζουν τα μέρη τί είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή βασικών παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, έτσι ώστε, πρώτον, να υπάρχει ελπίδα».