Επιστολή για την μείωση των τελών αποχετεύσεων θα στείλει ο Δήμαρχος Πάφου στον Γενικό Ελεγκτή

Για τις μειώσεις των τελών αποχετεύσεων της τάξεως του 15% που θα επιβληθούν στον Δήμο Πάφου, ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος θα στείλει επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο στο Ράδιο Πρώτο, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Βουλή εισηγείται να επιβληθούν τέλη τα οποία όμως αναμένεται να δημιουργήσουν έλλειμμα περίπου 2 εκ. ευρώ στον Δήμο, αφήνοντας παράλληλα σαφείς υπαινιγμούς για προεκλογικές σκοπιμότητες.

«Αντί να μας αφήσουν να δουλέψουμε όπως δουλεύουμε μέχρι τώρα, με λογική και σύνεση κι επιτέλους να βάλουμε τάξη και στους οργανισμούς και στους δήμους μας, κάνουν αυτές τις παρεμβάσεις παραμονές εκλογών, ξεχνώντας ότι μας εισηγούνταν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως “πρόκειται για τον μέγιστο και τον πιο θλιβερό λαϊκισμό που θα μπορούσαμε να βιώσουμε. Καταρχάς δεν υπάρχει απόφαση της Βουλής, αλλά εισήγηση της Επιτροπής Εσωτερικών. Αμφιβάλλω αν η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει και να υποχρεώσει τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών να επιβάλλουν το ίδιο ύψος τελών που επέβαλλαν πέρσι και φέτος».

Επίσης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει το νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης και άρα συγκρούεται με άλλη νομοθεσία και πιθανότατα με το ίδιο το Σύνταγμα. «Δεν μπορείς να μου δίνεις εξουσία να διοικήσω έναν οργανισμό και μετά να μου λες ότι τα έσοδά μου δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 8,5 εκ. ευρώ», σημείωσε.

“Ο μέγιστος λαϊκισμός έγκειται στο γεγονός ότι οι δήμοι δεν ερωτήθηκαν σχετικά με το ποια είναι τα έξοδά τους, καθώς μόνο η δόση του Δήμου Πάφου στην Τράπεζα Αναπτύξεως ανέρχεται στα 8,6 εκ. ευρώ, με την επέκταση του δικτύου να κοστίζει 500.000 ευρω. Τα λεφτά που λείπουν ποιος θα τα πληρώσει;” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπως είπε, αφορά τόσο στον Δήμο Πάφου, όσο και στον Δήμο Λευκωσίας, όπου οι μειώσεις που προβλέπονται είναι της τάξεως του 30%.