ΠτΔ: ‘Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην τελετή λήξης του Ακαδημαϊκού Έτους της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση έχει ενθαρύνει έμπρακτα την Αστυνομία να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και να προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση στους πολίτες, συμπληρώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αρχηγού της Αστυνομίας να παραστώ και να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό, στην επίσημη τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους των νέων μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου που προσλήφθηκαν κατά το 2017.

Ενός ακαδημαϊκού έτους, με τη λήξη του οποίου, και χάρη στα υψηλού επιπέδου ποιοτικά προγράμματα της Ακαδημίας, περατώνουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στο α’ και β’ εξάμηνο 100 νέα μέλη και ολοκληρώνουν την επιμόρφωση τους ως ήδη ενεργά στελέχη, έτοιμα να εκπληρώσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή τους και να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις που απαιτεί το λειτούργημα του Αστυνομικού.

Αξίζει να σημειώσω και να τονίσω ότι τα 100 νέα μέλη που ολοκλήρωσαν απόψε την εκπαίδευση τους, α’ και β΄ εξαμήνου, αποτελούν μαζί με ακόμη 168 μέλη συμπεριλαμβανομένων και 50 Πυροσβεστών, που θα εκπαιδευτούν σε κατοπινό στάδιο στην Ακαδημία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα πρώτα μέλη που προσλήφθηκαν στις δύο Υπηρεσίες μετά το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, η αποψινή τελετή καταδεικνύει την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος ανταπόκρισης της Πολιτείας στις πραγματικές απαιτήσεις ασφάλειας της σύγχρονης εποχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της.

Και πράγματι, τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, εκπροσωπώντας ένα θεσμό επιφορτισμένο από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των ιδιαίτερα κρίσιμων τομέων της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, και δεδομένης της έξαρσης και διεθνώς και επιτοπίως πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς αυτούς, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα παντελώς πλέον διαφοροποιημένο εργασιακό περιβάλλον.

Και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, και αναγνωρίζοντας τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος, που θέσαμε από την αρχή ως προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη τις καθοριστικές αλλαγές και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Αστυνομία Κύπρου να καταστεί σύγχρονη και πιο αποτελεσματική, ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Μέσα από τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους που θέσαμε ώστε να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο μοντέλο αστυνόμευσης, και μέσα από την αγαστή συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αλλά και της Αστυνομίας, για πρώτη φορά, εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τις δομές της Αστυνομίας από το 1960.

Θα δώσω ιδιαίτερη έμβαση στην ικανοποίηση που αισθανόμαστε διότι μέσα από τα νέα κριτήρια πρόσληψης, προσλήφθηκαν για πρώτη φορά 268 αστυνομικοί χωρίς να υπάρξει αντίδραση από πλευράς πολιτικών κομμάτων και αυτό τιμά την ηγεσία, αλλά τιμά γενικότερα και ευρύτερα τον στόχο ότι πρέπει επιτέλους να απολιτικοποιηθεί το αστυνομικό Σώμα όπως βεβαίως και η Δημόσια Υπηρεσία. Στόχος και σκοπός μας θα πρέπει να είναι ένας: να γίνεται η επιλογή και προαγωγή των αρίστων και να καταξιώνονται όσοι υπηρετούν μέσα από το φιλότιμο, την επαγγελματικότητα, τη γνώση και γενικότερα τη δράση τους.

Μεταξύ άλλων, ενθαρρύναμε έμπρακτα την Αστυνομία να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και να προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Είναι πολλά τα όσα έγιναν.

Αυτό που έχει σημασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που είναι διαχρονικό, είναι ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο και οι τελευταίες δράσεις της Αστυνομίας δείχνουν την αποφασιστικότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του Σώματος να υπάρξει και πρόληψη και πάταξη,.

Και βεβαίως δεν παραγνωρίζουμε μέσα από όσα μέτρα και αν πήραμε ότι το φαινόμενο δεν είναι εύκολο να παταχθεί, αλλά σίγουρα αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αυστηρότητα να προσπαθούμε για την επιβολή του νόμου, για την προστασία των πολιτών, ευρύτερα για την ευνομία στην πατρίδα μας.

Μια συγκεκριμένη δράση που λάβαμε είναι οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι Παρατηρητές της Γειτονιάς που αυξήθηκαν από 4.000 το 2013 σε 100.900 χιλιάδες το 2018 σε συνολικά 315 Δήμους και Κοινότητες.

Είναι, όμως, σημαντικές και τόσες άλλες μεταρρυθμίσεις.

Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα, ευρισκόμενοι πάντοτε στο πλευρό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της ηγεσίας Αστυνομίας, συνεχίζοντας τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζοντας τις αλλαγές και τις καινοτομίες που έχουμε δρομολογήσει, ώστε να είμαστε σε θέση, όχι μόνο να διαχειριζόμαστε, αλλά να προλαμβάνουμε γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας.

Και αυτό γιατί όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Αγαπητά νέα μέλη και υφιστάμενα στελέχη, να είστε περήφανοι για την επιλογή σας να ενταχθείτε και να υπηρετήσετε το Αστυνομικό Σώμα. Την ίδια όμως στιγμή οφείλετε να έχετε πλήρη συναίσθηση του υψηλού βαθμού ευθύνης της επιλογής σας αυτής και να την τιμάτε με τις πράξεις σας. Επιλογή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας διαρκούς προσφοράς στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών, μιας και το λειτούργημα του αστυνομικού είναι έννοια ταυτόσημη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των πολιτών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οφείλετε προς όλους τους συμπολίτες μας να έχετε συναίσθηση της ευθύνης και της υποχρέωσης να αναβαθμίσετε με την ευδόκιμη φοίτηση και τα γνωστικά εφόδια που αποκτήσατε στην Αστυνομική Ακαδημία και να συνδράμετε στη συλλογική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας.

Δεν έχω αμφιβολία πως θα φανείτε αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα στέλεχος της Αστυνομίας Κύπρου, ενός θεσμού με μακρά παράδοση και διαχρονική προσφορά.

Από την πλευρά μας, ως Πολιτεία και θεωρώντας το και ως θεσμική μου υποχρέωση εκείνο για το οποίο έχω να σας επαναβεβαιώσω, είναι πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό του Αστυνομικού Σώματος που ενόρκως επιτελεί το καθήκον του, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή έναντι οποιουδήποτε εγκληματικού στοιχείου.

Καταλήγοντας θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους 100 νέους νεοπροσληφθέντες Αστυνομικούς, που ολοκλήρωσαν την φοίτηση τους στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο σπουδών τους στην Ακαδημία, ως επίσης και όλους τους Αστυνομικούς που συμμετείχαν στα προγράμματα επιμόρφωσης.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να συγχαρώ τους Αστυνομικούς που βραβεύουμε σήμερα, οι οποίοι κατέλαβαν την 1η και 2η θέση κατά τα Ακαδημαϊκά έτη 2015-2016 και 2017-2018 στη Βασική Εκπαίδευση Ανίχνευσης Εγκλημάτων ΤΑΕ και στην Εκπαίδευση Οδικών Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Πρόσθετα, θέλω να επαινέσω το Αστυνομικό Σώμα, τον Αρχηγό και το σύνολο της ηγεσίας για το δύσκολο έργο που καθημερινά φέρνουν εις πέρας ενάντια στις όποιες αντιξοότητες καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Διευθυντή και το άρτια καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό της Ακαδημίας που συνέχισαν και φέτος το σημαντικό της έργο, υπερασπιζόμενοι µε επιτυχία την εδραιωμένη θέση, την αξιοπιστία και την εκπαιδευτική προσφορά της Ακαδημίας.

Μια προσφορά που θέλω να είστε βέβαιοι ότι όχι µόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η ουσιαστική αναβάθμιση γενικά του αστυνομικού εκπαιδευτικού συστήματος, συνεπώς και της Αστυνομικής Ακαδημίας, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.

Εύχομαι καλή επαγγελματική πορεία, σταθερότητα και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις, αλλά και σεβασμό γενικότερα στην κοινωνία που έχει πολλές αξιώσεις από όλους μας.”