Καταρρέουν οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου

Οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στις ΗΠΑ υποχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέσω της επιδείνωσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Rhodium Group LLC.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσαν εξαγορές και επενδύσεις ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πoσό που αντιπροσωπεύει πτώση άνω του 90% από την ίδια περίοδο το 2017 και είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε επτά χρόνια, σύμφωνα με τον Thilo Hanemann, υψηλόβαθμο στέλεχος στην παραπάνω εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Καθώς η κυβέρνηση Trump αντιμετωπίζει το Πεκίνο στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης που επικεντρώνεται εν μέρει σε εικαζόμενες καταχρήσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, οι βουλευτές και ο Λευκός Οίκος σχεδιάζουν νέους περιορισμούς για τις κινεζικές επενδύσεις. Την Τετάρτη, μια έκθεση του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι η θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας “έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω επιθετικών πράξεων, πολιτικών και πρακτικών που δεν εμπίπτουν σε παγκόσμιους κανόνες και νόμους”.

Η εγχώρια εκστρατεία της Κίνας για τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και την απορρόφηση κεφαλαίων από το 2016 συνέβαλε επίσης στη μείωση των συνολικών εξερχόμενων επενδύσεων πέρυσι, ενώ τα επίσημα στοιχεία σημείωσαν ανάκαμψη φέτος.