ΠτΔ: Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο Γενικός Ελεγκτής;

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε συνέντευξή του.

Έντονη πολιτική συζήτηση, υπάρχει κυρίως μετά και την πρόταση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για θεσμοθέτηση Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε  στις κατά καιρούς συγκρούσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με την κυβέρνηση:

“Δεκάδες φορές έχω συγχαρεί τον γενικό ελεγκτή για τις προσπάθειες που καταβάλλει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, όμως και δεκάδες φορές τον έχω προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει εξουσίες και να εμφανίζεται ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αρνητικός”.

“Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο γενικός ελεγκτής; Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων. Δεν θέλω να δώσω έκταση, αλλά ο κάθε θεσμός πρέπει να γνωρίζει τα όρια στα οποία κινείται. Δεκάδες φορές έχω συγχαρεί τον γενικό ελεγκτή για τις προσπάθειες που καταβάλλει να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Όμως και δεκάδες φορές τον έχω προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει εξουσίες και να εμφανίζεται ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αρνητικός. Εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ο γενικός ελεγκτής έχει ρόλο να ελέγξει και όχι να προαποφασίσει.”

Όσον αφορά τις αναφορές του Προέδρου για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, δηλώσεις οι οποίες ερμηνεύτηκαν από νομικούς κύκλους ως ενδεχόμενο παύσης του, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει το δικαίωμα να το πράξει.

“Ο Πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να παύσει κανέναν ακόμα και για ανάρμοστη συμπεριφορά. Αν ο Πρόεδρος θεωρήσει ότι υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά από κάποιον ανεξάρτητο αξιωματούχο, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, να τεκμηριώσει και να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν θα τον απολύσει ή όχι.”

Ερωτηθείς αν έχει πρόθεση να κινήσει τις διαδικασίες είπε:

“Εκείνο που αναμένω από κάθε αξιωματούχο είναι να λειτουργεί εντός των εξουσιών του χωρίς καμία και από κανέναν παρέμβαση και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, διότι υπήρξαν δυστυχώς συμπεριφορές που υποδηλούν μία σαφέστατη επιθυμία εμπλοκής σε πολιτικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι αρμόζει από το αξίωμα του ανεξάρτητου αξιωματούχου και περιορίζομαι μέχρι εδώ, γιατί δεν θέλω να δώσω έκταση.”