ΠτΔ: Με αιχμές και έκκληση προς Νικόλα, στα εγκαίνια του ΚΕΒΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Σε χαιρετσιμό του αναφέρθηκε στην ανακαίνιση κτιρίου η οποία αποπερατώθηκε μέσα σε 11 μήνες, αφήνοντας αιχμές, στη δημόσια υπηρεσία, λέγοντας «Φανταστείτε αν είχατε τα δημόσια έργα ή δημόσιους υπαλλήλους», προσθέτοντας πως η δημόσια υπηρεσία «είναι μια από τις παθογένειες που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία».

Απηύθυνε επίσης έκκληση  προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, προκειμένου η κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει τα νέα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μετά την απόρριψή τους το 2015, καθώς και άλλα μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ενός κτιρίου, το οποίο παρέχοντας νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις νεόδμητες εγκαταστάσεις του, τονίζει την πρόθεση και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του ΚΕΒΕ να δώσουν συνέχεια και να αυξήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες προσφοράς του Οργανισμού.

Θα ήθελα προ της όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ, τους δωρητές και το σύνολο των δωρητών του ΚΕΒΕ, για τις πρωτοβουλίες και τις γενναιόδωρες εισφορές τους ώστε αυτή η σημαντική ανακαίνιση να γίνει πραγματικότητα.

Αναντίλεκτα το ΚΕΒΕ, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο υπήρξε διαχρονικά ένας πολύτιμος και αξιόπιστος συνεργάτης της Πολιτείας, συντείνοντας καθοριστικά στις δικές της ενέργειες για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου του τόπου.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το δίκτυο συνεργασιών και διεθνών σχέσεων που αναπτύσσει, και ιδιαιτέρως μέσα από τη συμμετοχή του στο θεσμό της οικονομικής διπλωματίας, αποτελεί έναν σπουδαίο πρεσβευτή της χώρας μας προβάλλοντας και προωθώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, όμως, είναι ότι σε περιόδους πολλαπλών και ιδιαίτερων προκλήσεων που ταλάνισαν την κυπριακή οικονομία, αναπτύσσοντας εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και επιδεικνύοντας διορατικότητα και δυναμισμό, στήριξε εμπράκτως τα οικονομικά δρώμενα στον τόπο μας.

Ανάλογα, η συνδρομή του ΚΕΒΕ υπήρξε υψίστης σημασίας, ως προς τις προσπάθειες που καταβάλαμε προκειμένου να αναστρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση των περασμένων ετών, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλαμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και εν συνεχεία να την οδηγήσουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Δεν χωρεί αμφιβολία πως, μέσα από τη στενή συνεργασία Κυβέρνησης και ΚΕΒΕ πετύχαμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επιβεβαιωτικά της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και της ανάκτησης της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας προς το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι, μεταξύ άλλων:

• Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία τα τελευταία χρόνια, από τους υψηλότερους της Ευρώπης.

• Η συνεχής μείωση της ανεργίας.

• Η επίτευξη για ακόμη μια χρονιά πλεονασματικού και αναπτυξιακού προϋπολογισμού με αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και έργα κοινής ωφελείας.

• Η επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα και η άντληση δανεισμού με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

• Οι μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τη σταθεροποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και της αναπτυξιακής μας προοπτικής, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής σημειωθείσα πρόοδος ενισχύει τον στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας, φιλοδοξώντας να αλλάξει ριζικά η εικόνα της τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση είναι που συγκλίνει και η σειρά μέτρων που λαμβάνουμε προχωρώντας με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην προώθηση και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, στη Δημόσια Υπηρεσία. Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι οι όλες ανακαινίσεις έχουν συντελεστεί σε 11 μήνες. Φανταστείτε αν είχατε τα Δημόσια Έργα ή δημόσιους υπαλλήλους. Είναι μια από τις παθογένειες που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Για αυτό και η έκκληση μου είναι προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Είναι η δεύτερη φορά που καταθέτουμε (το νομοσχέδιο για) τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλουν έτσι ώστε – εκτός βεβαίως από τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας – και στις άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε όπως στο δικαστικό μας σύστημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην εκπαιδευτική πολιτική, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους μέσω της δημιουργίας του Υφυπουργείου Ψηφιακής στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας.

Και δεν έχω αμφιβολία και πρέπει να είμαι έντιμος απέναντι στον Πρόεδρο και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. Στις κρίσιμες ώρες, η υλοποίηση των υποχρεώσεων μας απέναντι στους δανειστές μας υπήρξε ως αποτέλεσμα και της συνεργασίας του ΔΗΚΟ. Ουδέποτε θα πρέπει κανείς να αρνείται να αποδίδει τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν, υπερβαίνοντας ιδεολογικές διαφορές, στα μέτρα εκείνα που παρουσιάζουν σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία στην ευχάριστη κατάσταση που βρίσκεται.

Και αναφερόμουν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ευοίωνων προοπτικών όσον αφορά την εδραίωση της Κύπρου ως ενός σημαντικού κέντρου παροχής υπηρεσιών και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην προσπάθεια αυτή, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι το ΚΕΒΕ, ως άλλωστε έχει αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής πράξει μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη, τη δραστηριότητα, τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που διαχρονικά καταθέτει, θα πρωτοστατήσει και πάλι.

Συγχαίροντας σας για ακόμη μία φορά, για τη σημαντική άοκνη δράση που αναπτύσσει η ηγεσία και τα μέλη σας, προάγοντας το κυπριακό επιχειρείν, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη βούλησή μας όσον αφορά τη συνέχιση της αγαστής και προς όφελος της πατρίδας μας συνεργασίας.

Είμαι απολύτως βέβαιος, πως το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του ΚΕΒΕ, θα τύχει πλήρους αξιοποίησης από τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχω παρά να σας ευχηθώ συνεχή πρόοδο, σημαντική και ευεργετική συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς της πατρίδας μας.