ΠτΔ – Λουτ: Πολιτική ισότητα, κατάργηση εγγυήσεων, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν

ΠτΔ – Λουτ: Πολιτική ισότητα, κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια πολύ καλή και δημιουργική συνάντηση με την κα Λουτ.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο. Ανέπτυξε νέες ιδέες, πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ, το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες. Επεξήγησε αυτές τις νέες ιδέες και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε φυσικά και στην αποκέντρωση εξουσιών, ιδέες που έχει ήδη επεξεργαστεί και στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την αξίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται, και που είναι μια εντελώς και συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη για την έννοια της πολιτικής ισότητας η οποία δεν στηρίζεται καθόλου ούτε στην έκθεση του ΓΓ του ΄91 ούτε στις συζητήσεις που έγιναν εκ τότε ούτε στο σχέδιο Ανάν ούτε στις συναντιλήψεις Χριστόφια-Ταλάτ ούτε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως του είχε ζητηθεί από τα ΗΕ και όπως καταγράφεται την έκθεση του ΓΓ, αλλά αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, αλλά και τη θετική ψήφο εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Είναι σαφές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε θέλουμε κάποια ρύθμιση η οποία να επιτρέπει στη μια κοινότητα να παίρνει αποφάσεις που να είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας.

Βεβαίως, για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι σαφές ότι θα υπάρχει και αποτελεσματικός μηχανισμός υπέρβασης αδιεξόδων και ότι μιλάμε αποκλειστικά για εκείνες τις αποφάσεις και όχι όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά πρόσφατα θέτει, ότι δηλαδή μιλούμε για όλες τις αποφάσεις.

Πέραν, όμως, του θέματος της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της αποχώρησης των στρατευμάτων, του θέματος του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων που αποτελούσαν τα σημεία που περιλήφθηκαν στο πλαίσιο του ΓΓ.

Ουσιαστικά η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικά δημιουργικό διάλογο που να οδηγήσει στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και που για να είναι λειτουργική και βιώσιμη πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει.

Διευκρίνισε, επίσης, όλα τα ερωτήματα που του έθεσε η κα Λουτ και για μια ακόμη φορά επανέλαβε και διαβίβασε την ετοιμότητα του να υπάρξει και κοινή συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί στην παρουσία και της κας Λουτ, και έδειξε μια πλήρως εποικοδομητική στάση και διάθεση απέναντι σε όλες τις προσπάθειες που μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει κάποιο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «στις 15 Απριλίου πρέπει ο ΓΓ να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση για τις εξελίξεις στις καλές του υπηρεσίες.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα να μπορεί να ανακοινώσει ο ΓΓ ότι έχουμε καταλήξει στους όρους αναφοράς. Η προσπάθεια και το έργο συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε, όμως, φτάσει εκεί».

Σε ερώτηση αν έγιναν βήματα προς τα εμπρός από την τελευταία επίσκεψη της κας Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «το βήμα προς τα εμπρός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες, την ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, επιχειρημάτων. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει, αλλά ναι, η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ έχει παρουσιάσει είτε γραπτώς είτε προφορικώς κάποιες ιδέες, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «η κα Λουτ άκουσε κυρίως τις ιδέες και τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και, βεβαίως, επιχειρηματολόγησε και αυτή πάνω στα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν η κα Λουτ μετέφερε οτιδήποτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μετά και τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε τι μετέφερε η κα Λουτ, αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τη δική μας αντίληψη για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, για την απόσυρση των στρατευμάτων, και αυτά ως μέρος ενός περιεκτικού πακέτου. Δεν νοείται να μη συζητούμε όλα τα ζητήματα μαζί και παράλληλα».

Κληθείς να πει αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του πλαισίου του ΓΓ για την κα Λουτ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «είναι επίσης μια συζήτηση που συνεχίζεται αλλά εκείνο που είναι σαφές και ξεκάθαρο είναι ότι μιλάμε για πακέτο του ΓΓ που περιλαμβάνει έξι σημεία και σίγουρα δεν μιλάμε για αυτό που λέει η άλλη πλευρά ότι το ζήτημα είναι η αποδοχή από μέρους μας της αντίληψης που αυτοί έχουν και η οποία είναι διαρκώς διευρυνόμενη για το τι συνιστά πολιτική ισότητα».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ θα επανέλθει στην Κύπρο, είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει το πότε θα επανέλθει η κα Λουτ. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Σε ερώτηση αν δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι παρά το ότι η σημερινή είναι η τέταρτη επίσκεψη της κας Λουτ εντούτοις δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «θα ήταν νομίζω απλοϊκό να πιστεύουμε ότι ήταν εύκολη η αποστολή της.

Η αποστολή της κας Λουτ ξεκίνησε μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και αποσκοπεί στο να ξαναθέσουμε τη διαπραγμάτευση πίσω στα σκαριά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πραγματικά πολλή δουλειά και ίσως περισσότερη και από ό,τι νομίζαμε».

Κληθείς να αναφερθεί στις ιδέες που ανέπτυξε στην κα Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι σωστό τώρα να αρχίσουμε ξανά να αναπτύσσουμε τις ιδέες που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι αρκετά γνωστές οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για το ότι κάποιες εξουσίες μπορούν να ασκούνται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις μέχρι τώρα ιδέες που ήταν στο τραπέζι και, ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και άλλες ιδέες στο παρελθόν τις οποίες, επίσης, επανέφερε και επανέλαβε προς την κα Λουτ».