ΠτΔ – ΚΙΣΟΑ: Ζήτησαν τροποποίηση ή ακόμα και κατάργηση 30 εθνικών νομοθεσιών

ΠτΔ – ΚΙΣΟΑ: Ζήτησαν τροποποίηση ή ακόμα και κατάργηση 30 εθνικών νομοθεσιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργάνωσης Αναπήρων.

Μετά τη συνάντηση, στην οποίαν παρέστησαν, επίσης, οι Υπουργοί Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, Μεταφορών, Υγείας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη συνάντηση «για να ενημερωθεί για τα ποικίλα ζητήματα που απασχολούν τη Συνομοσπονδία.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πολύ δημιουργικό κλίμα.

Ο Πρόεδρος της ΚΙΣΟΑ παρουσίασε τις θέσεις της Οργάνωσης για τα διάφορα ζητήματα που την απασχολούν, ενώ οι Υπουργοί από την πλευρά τους απάντησαν σε όλα όσα τέθηκαν και η πρόθεση είναι να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος σε επίπεδο Υπουργείων.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη ο διάλογος με τις οργανώσεις που αφορούν και εργάζονται για τα ζητήματα των συνανθρώπων μας με αναπηρίες».

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαϊδης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση αυτής της μορφής και έκτασης στα χρονικά της 45χρονης ιστορία του οργανωμένου κινήματος των ατόμων με αναπηρία κατά την οποία υπέβαλαν κατ` ιδίαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις απόψεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους “για τα χρόνια ελλείμματα δημόσιων ενταξιακών πολιτικών” που τους αφορούν “και τις παραβιάσεις αναφαίρετων, θεμελιωδών δικαιωμάτων της συμμετοχής και της ενσωμάτωσής τους” στην κοινότητα.

Ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως η πολιτεία προχωρήσει στο πλαίσιο χρονοδιαγραμμάτων σε ουσιαστική και σε βάθος εντατική διαβούλευση με τη Συνομοσπονδία για διευθέτηση των ζητημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες και τη σμίκρυνση του χάσματος που υπάρχει όσον αφορά τη φτώχεια, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση που βιώνει η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρίες.

Επεσήμανε πως ζήτησαν την τροποποίηση ή ακόμα και κατάργηση των 30 εθνικών νομοθεσιών που όπως εντόπισε η Συνομοσπονδία δεν συνάδουν με σύγχρονες δικαιωματικές προσεγγίσεις για την αναπηρία και τη Σύμβαση των ΗΕ ειδικότερα.

Επίσης ζήτησαν την κατάργηση εκστρατειών συλλογής χρημάτων με εράνους ερήμην των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεών τους “που εξευτελίζουν την αξιοπρέπειά τους και προσβάλλουν τα άτομα με αναπηρίες, δημιουργούν αρνητική εικόνα των ατόμων με αναπηρίες και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς”.

Ζήτησαν εξάλλου την αύξηση υφιστάμενων επιδομάτων που παρέχονται σήμερα σε ορισμένες ομάδες ατόμων με αναπηρίες, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα και την περιουσία τους, και την επέκτασή τους και σε άλλες ομάδες πολιτών όπως είναι τα άτομα με αυτισμό, με ψυχική και νοητική αναπηρία, με κώφωση κ.λπ.

Επίσης ζήτησαν την ίδρυση και λειτουργία δημόσιων πολιτικών ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, και όπως η διάσταση της αναπηρίας ενσωματωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και των προσφύγων με αναπηρία, ώστε να καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.