ΑΚΕΛ: Πως ενισχύθηκε το Τμ. Επιθεώρησης εργασίας για να ασκεί ελέγχους;

Πως ενισχύθηκε το Τμ. Επιθεώρησης εργασίας για να ασκεί ελέγχους; Διερωτάται σε ανακοινωση;το ΑΚΕΛ για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

 Άλλος ένας εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του στο μεροκάματο, τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν ότι αυτό μπορούσε να αποτραπεί αν είχαν ληφθεί από την εργοδοσία τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Πρόκειται για τον 15ο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο μέσα στο 2019.

 Η αυξητική τάση στα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τυχαία. Η γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει εκτός από συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μια επικίνδυνη τάση περιφρόνηση από πλευράς εργοδοτών της σημασίας που έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. 

 Η κατάσταση προκαλεί θλίψη αλλά και οργή. Θλίψη γιατί η ζωή και η αρτιμέλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνεται βορά στα κέρδη και την ασυδοσία των εργοδοτών. Αλλά και οργή, γιατί εδώ και χρόνια όλα αυτά εντοπίστηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα και δόθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας.

        Τι από όλα αυτά υλοποιήθηκε;

        Πώς ενισχύθηκε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για να ασκεί αποτελεσματικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς;

        Πού στάλωσε πάλι το νομοσχέδιο που προνοεί διοικητικά πρόστιμα στους εργοδότες που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας;

Το γενικότερο κλίμα προστασίας της εργοδοσίας από πλευράς κυβέρνησης είναι αυτό που τροφοδοτεί την αυθαιρεσία και την ασυδοσία της.

 Είναι ο κόσμος της δουλειάς που κινεί την κυπριακή οικονομία και παράγει τον πλούτο.

Το λιγότερο που χρωστά πολιτεία και εργοδοσία είναι να σέβονται τους νόμους και να διασφαλίζουν στην πράξη τη ζωή, την υγεία και την αρτιμέλεια των εργαζομένων του τόπου μας.

 

18/12/2019