ΠτΔ και αρχηγοί κομμάτων, αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της συνάντησης με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, συνεδρίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «ενόψει της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγιση του στη συνάντηση αυτή και την επιδίωξη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη του και θα αξιολογήσει.

Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε πολύ δημιουργικό κλίμα και μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και θα ενημερώσει για τη συνάντηση».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί πιο ενισχυμένος, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας. Επομένως, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσέρχεται σε όλες τις διεργασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».

Κληθείς να πει αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στις 9 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου».

Σε ερώτηση με ποιες θέσεις μεταβαίνει στη συνάντηση ο Πρόεδρος για το φυσικό αέριο και τα Βαρώσια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι γνωστές».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγιση του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων».

Κληθείς να πει αν από τη σημερινή συνεδρίαση διαφαίνεται κάποια ελάχιστη κοινή συνισταμένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις, είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».