ΠτΔ: Ικανοποίηση από τη στάση Γκουτέρες – Ξεκάθαρος απέναντι στις τ/κ θέσεις

ΠτΔ: Ικανοποίηση για τη στάση Γκουτέρες – Ξεκάθαρος απέναντι στις τ/κ θέσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά  το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου για το κυπριακό στη Γενεύη, παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου εξήρε τη στάση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προέβαλε την αξίωση πως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είτε με την επίτευξη μίας λύσης που θα βασίζεται σε δύο κρατών είτε θα εξέφευγε των εντολών και παραμέτρων των ψηφισμάτων που ο ΓΓ έχει από το Συμβούλιο ασφαλείας.

Παρά την εμμονή της τουρκικής κοινότητας δεν εγκατέλειψε και θέλησε να δώσει μία συνέχεια στο μεσοδιάστημα να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις.

Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

«Θα ήθελα να παρακαλέσω το κυπριακό λαό, υπερέχει η ενότητα. Να Αποφευχθούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα.

Ενόσω εκκρεμεί η προσπάθεια του ΓΓ να απέχουν όλοι από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί προκληση. Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίαςε νέων τετελσμενων θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας» είπε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε επίσης τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του.

Στην ίδια κατεύθυνση, είπε κινείτο  και η βρετανική αντιπροσωπεία. Σε καμία των τοποθετήσεων τους δεν εξεφευγαν των πλαισίων του ΟΗΕ.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας. Ήταν μία αποφασιστική και ενεργός ανταπόκριση, είπε

Θεσμικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. που επέδειξαν όπως είπε ο Πρόεδρος στάση ευθύνης

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την  διαπραγματευτική ομάδα που μέσα  από τεκμηριωμένη ανάλυση ενίσχυσαν αυτό που απετράπη. Αυτό που η τουρκία επεδίωκε.