ΔΗΠΑ: Οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση

ΔΗΠΑ: Οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση

Το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης, σήμερα στη Γενεύη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις εκείνες που συνηγορούσαν για χαμηλές προσδοκίες λόγω των τουρκικών αξιώσεων.

Η άκαμπτη στάση και οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός.

Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός πως οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει την τουρκική πλευρά σε μεταβολή της στάσης της.

Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην παρούσα φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει την δική μας πλευρά. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μόνο έτσι θα εκθέσουμε την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της έναντι της Κύπρου. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση επίλυσης του κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη λύση ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ καθ’ όλη την διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης υπήρξε δημιουργική και υποβοηθητική στο έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το θετικό πνεύμα και την ενότητα που υπήρξε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό είναι ουσιαστικά και το βασικό ζητούμενο για την αμέσως επόμενη περίοδο. Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι, με εθνική συνεννόηση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν είναι η ώρα για διαφορετικές θεωρήσεις ή άλλες ευφάνταστες ιδέες.

Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών από τον οποιονδήποτε, θα συνιστούσε εθνική αυτοχειρία.