ΠτΔ: Ιδιαίτερη ικανοποίηση για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του  μετά το πέρας των εργασιών της 5ης Συνόδου Κορυφής των νοτίων χωρών της ΕΕ (Med7)

Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Συνόδου Κορυφής του MEDGroup τους Αρχηγούς των επτά νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τους φίλους Emmanuel Macron, Giuseppe Conte, Joseph Muscat, Αλέξη Τσίπρα, António Costa, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell εκ μέρους του Ισπανού Πρωθυπουργού.

Δεν θα μπορούσε να ήταν χρονικά πιο χρήσιμη η σημερινή Συνάντηση δεδομένων των προκλήσεων που η Ένωση αντιμετωπίζει, ενόψει, μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους Ευρωεκλογών, αλλαγών στους Θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προκλήσεις που απαιτούν συνεχή διακυβερνητική διαβούλευση καθώς και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.

Απώτερος βεβαίως στόχος παραμένει η ασφάλεια και ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προοπτικής για το σύνολο των κρατών της Ένωσης.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η παρούσα Σύνοδος θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω συμπόρευση των χωρών μας.

Διότι ακριβώς έχει ιδιαίτερη σημασία κράτη μέλη με κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και κοινές ή παρόμοιες προκλήσεις, να συνδιαλέγονται σε τακτική και θεσμοθετημένη βάση, με στόχο την αναζήτηση κοινών συνισταμένων, πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα κράτη μέλη, για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολοκληρώσαμε ήδη το πρώτο μέρος της Συνόδου και από τα πρώτα συμπεράσματα της Ολομέλειας επιβεβαιώνεται το αμοιβαία επωφελές των Συναντήσεων αυτών.

Μεταξύ των θεμάτων που σε βάθος έχουν συζητηθεί και έχει ήδη υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας, είναι οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας και ευχαριστώ θερμά τους φίλους Αρχηγούς για τη δημιουργική συμβολή τους στα θέματα που διεξήλθαμε μέσα σε πνεύμα απόλυτης αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

Επιτρέψετε μου προτού δώσω τον λόγο στους φίλους Αρχηγούς, να παραθέσω εν τάχει τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο μέρος της Συνόδου:

Στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ομόφωνη ήταν η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως αλληλεγγύη. Γνωρίζετε καλά ότι τα Μεσογειακά κράτη βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για αυτό και παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας, εντός του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος διότι η Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνει αντικειμενικά τα εν λόγω προβλήματα, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, όπως η γείτονα χώρα Τουρκία, εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς την Τραπεζική Ένωση και τη Μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, επαναλάβαμε τη βούληση μας για περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα συμφωνήσαμε ότι η αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Η Κλιματική Αλλαγή αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης, ειδικότερα υπό το φως των αρνητικότατων επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.

Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη δέσμευση μας για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στη βάση πάντα της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ως προς την Ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ μας συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση, ειδικότερα υπό τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι καλά γνωστό ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση.

Ενόψει της επικείμενης υπογραφής της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, τονίσαμε βεβαίως την αναγκαιότητα για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “EastMed”, και εν καιρώ θα υπογραφούν βεβαίως και οι ανάλογες Συμβάσεις.

Είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εν λόγω θέματος να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στους φίλους Αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη και πλήρη στήριξη μου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικής του Απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς.

Όπως εξήγησα στους φίλους συναδέλφους, σε αυτό που προσβλέπουμε είναι στην επίτευξη μιας λύσης που να είναι λειτουργική, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος εντός της Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συμφωνήσαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αποτελεί εγγύηση ευημερίας και ασφάλειας στην οποία μπορεί να βασίζονται όλοι οι Κύπριοι. Και θέλω να το επαναλάβω, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνεται ακόμη υποστήριξη σε θέσεις αρχής της Ένωσης αναφορικά με την άμεση ανάγκη η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, να εφαρμόσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Πριν δώσω το λόγο στους αγαπητούς φίλους, θα ήθελα να αναφέρω πως κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Μέλλον της Ευρώπης.

Τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ως επίσης και την προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά θερμά τους φίλους Ηγέτες και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας για την παρουσία τους στην Κύπρο και να τους δώσω τον λόγο για τις δικές τους τοποθετήσεις.