ΠτΔ: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία με αφορμή την 57η επέτειο ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας,  διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, προκειμένου μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και όσους έλαβαν μέρος στην σημερινή παρέλαση, «σε μια εντυπωσιακή παρέλαση», όπως ανέφερε.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι μόνο με ειρηνικό διάλογο μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά που είναι η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εξαρτήσεις από κατοχικό στρατό .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είμαστε σε θέση να διαπραγματευόμαστε απο θέση ισχύος και να αποτρέψουμε επιθετικές ενέργειες.

Απευθυνόμενος στους τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι αυτή η Δημοκρατία, αυτή η πατρίδα χωρίς όλους αρκεί να αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και μεχρι που φθάνουν τα όρια των δικαιωμάτων του καθενός.


Η ‘Aμυνα της Κύπρου τόνισε αναδιοργανώνεται και ενισχύεται με νεα οπλικά συστήματα, επισημαίνοντας ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν μείωσε το αξιώμαχο της δύναμης.

Τιμούμε, δήλωσε ο Πρόεδρος,  την ημέρα της Ανεξαρτησίας με δείγματα γραφής εκσυχγρονισμού των ενόπλων δυνάμεων ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ευρωπαικές της υποχρεώσεις όσο και στις αποτρεπτικές και αμυντικές της ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνοντας ότι κάποια πρώτα σχόλια θα γίνουν αύριο.