ΠτΔ: Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι υποδειγματική

Το Πρόγραμμα «Νόστος η Επιστροφή» πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών που έχουμε αποφασίσει κατά τις τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της έναρξης του Προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από την κατ΄ ιδίαν τριμερή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χώρο της τελετής έναρξης, είπε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι βρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών που έχουμε αποφασίσει κατά τις τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Το Πρόγραμμα θέλει να φέρει ξανά κοντά τους πολίτες, ιδιαίτερα σε μέρη όπου υπάρχει ισχυρή σφραγίδα του Ελληνισμού, και πραγματικά αισθάνομαι συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά διότι κατά αυτό τον τρόπο συνδεόμαστε ακόμα πιο στενά με μια φίλη χώρα όπως είναι η Αίγυπτος».

Εξάλλου, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «η εφαρμογή του Προγράμματος, αυτή η συνεργασία μεταξύ των διασπορών των χωρών μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Σίσι τις σχέσεις μας και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές, κάτι που βοηθά όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό γενικότερα.

Η εξαιρετική συνεργασία των τριών χωρών αφορά τη συνεργασία μας στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη. Πρέπει στον τομέα αυτό να συνεργαστούμε διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν».

Πρόσθεσε ότι «ο δεύτερος τομέας είναι η οικονομική συνεργασία και ιδίως σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και στον τομέα αυτό η συνεργασία είναι εξαιρετική και έχουμε συναποφασίσει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της Θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο-Μπέι.

Και δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες, οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της Θάλασσας.

Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες ότι καθετί που αποδεχόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς της Τουρκίας, κάθε αυθαίρετη ερμηνεία του δικαίου της θάλασσας δημιουργεί ένα προηγούμενο που είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπήρχαν τέτοιες ερμηνείες, να δημιουργούνταν τέτοια προηγούμενα.

Η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι υποδειγματική, διότι προωθούμε τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην ειρήνη, συμβάλλουμε στην οικονομική συνεργασία των κρατών. Η καλύτερη συνεργασία είναι αυτή που προκύπτει μέσα από ένα διάλογο πολιτισμών».