ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να αναβαθμίζει τη Παιδεία

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων του αναβαθμισμένου Λανιτείου Σταδίου, που προηγήθηκε της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του έργου ανάπλασης των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, “όραμα της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία είναι η διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι, πέραν από γνώσεις και δεξιότητες, να διαθέτουν ήθος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ιστορική ταυτότητα και να είναι ικανοί να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος”.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την ανάπλαση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Λανιτείου Σταδίου.

Η ιστορική πορεία των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, από την ίδρυσή τους το 1818, είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης της Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Μια φωτεινή παρουσία δύο αιώνων με ιδιαίτερη και έντονη συνεισφορά στον κοινωνικό και εθνικό βίο, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η αναδρομή στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική δράση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, στις πλούσιες δράσεις των μαθητών και των πεφωτισμένων εκπαιδευτικών λειτουργών που υπηρέτησαν σε αυτά, αναδεικνύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας ποικίλων δραστηριοτήτων, κοινωνικής προσφοράς και ουσιαστικής παιδαγωγικής δράσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Πολυάριθμες σημαντικές προσωπικότητες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και των γραμμάτων, της πολιτικής και του αθλητισμού, των τεχνών και του πολιτισμού, ξεχώρισαν και διακρίθηκαν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που πρόσφεραν στη μόρφωση και την παιδεία των Ελληνοκυπρίων μέχρι σήμερα, αλλά και ανάμεσα στις χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές που αποφοίτησαν από τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια.

Με στόχο να μελετηθεί και να αναδειχθεί η προσφορά του αρχαιότερου σχολείου της πόλης και του δεύτερου αρχαιότερου της Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, διόρισε το 2016 την Επιτροπή Ανάδειξης της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, με όρους εντολής την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναδείξουν τη σημαντική παρουσία και τον διαχρονικό ρόλο των ιστορικών αυτών σχολείων.

Δείγματα γραφής έχει ήδη δώσει η Επιτροπή με τη διοργάνωση διημερίδας τον περασμένο Απρίλιο, με θέμα «Λανίτεια Εκπαιδευτήρια, Συμβολή στην Ιστορία, τους Εθνικούς Αγώνες, τον Πολιτισμό και την κοινωνία».

Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής της πολιτικής για την αναβάθμιση των Ιστορικών Σχολείων, προχωρεί στη ριζική αναδιαμόρφωση και ανάπλαση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων.

Είναι πεποίθησή μας ότι τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια δύναται να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό τόσο για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών όσο και για την ένταξη τους στην πόλη ως σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα υψηλής ποιότητας.

Επιπρόσθετα, το ιστορικό Λανίτειο Αθλητικό Στάδιο έχει αναβαθμιστεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό στάδιο το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στο Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο όσο και στα Αθλητικά Σωματεία της πόλης.

Με τον ιστορικό αυτό χώρο, δωρεά της οικογένειας Λανίτη, συνέδεσαν το όνομά τους αθλητές που έγραψαν Ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό και συντέλεσαν στην υγιή ανάπτυξη της μαθητιώσας νεολαίας του Σχολείου.

Από τούδε και στο εξής θα αποτελεί αφενός ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης μας και αφετέρου θα εξυπηρετεί με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, τόσο τον μαθητικό αθλητισμό όσο και τους υπόλοιπους αθλητικούς φορείς.

Όραμα της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία είναι η διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι, πέραν από γνώσεις και δεξιότητες, να διαθέτουν ήθος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ιστορική ταυτότητα και να είναι ικανοί να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει σε μια προσπάθεια για συνολικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών πολιτικών και την εισαγωγή δεκάδων μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών.

Μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση διαχρονικών αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στην ενίσχυση των σχολικών μας μονάδων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών μεριμνούμε για τη διασφάλιση στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μας ενός ασφαλούς, σύγχρονου και λειτουργικού περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ήταν στις προτεραιότητές μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε το κράτος. Μέσα στην τελευταία πενταετία ολοκληρώθηκαν 17 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 61 βελτιώσεις, επεκτάσεις και ανακαινίσεις, καθώς και 658 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Άλλα 37 έργα με προϋπολογισμό περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στα οποία και εννέα νέες σχολικές μονάδες, βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της υλοποίησης.

Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται και η ανάπλαση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων των οποίων τον θεμέλιο λίθο καταθέτουμε σήμερα, όπως και η ανακαίνιση του Λανιτείου Σταδίου, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε.

Ο προϋπολογισμός του έργου για την ανάπλαση των κτηρίων υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει κατεδαφίσεις μέρους των υφιστάμενων κτηρίων και ανέγερση νέων, ανάμεσα στα οποία και αίθουσα πολλαπλής χρήσης. Το υφιστάμενο κτήριο της διοίκησης παραμένει και θα αναβαθμιστεί μετά την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων.

Το έργο της αναβάθμισης του Σταδίου, κόστους μισού εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει την αντικατάσταση ολόκληρης της επιφάνειας του συνθετικού τάπητα στίβου 400 μέτρων και έξι λωρίδων, και την ανακατασκευή της υποδομής των αθλημάτων κλασσικού αθλητισμού.

Με αυτές τις αναβαθμίσεις, το Λανίτειο Στάδιο πληροί πλέον τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού για γήπεδα κατηγορίας 2 και είναι σήμερα πιστοποιημένο για τη διεξαγωγή Παγκύπριων Μαθητικών Αγώνων Στίβου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις διευθύνσεις, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Λανιτείων Σχολείων, για το έργο που επιτελούν, τους οργανωμένους γονείς για τη στήριξή τους, και τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της κ. Ντίνο Έλληνα για την εποικοδομητική συνεργασία και στήριξη στο έργο της ανάδειξης των Λανιτείων που ως συνδετικός κρίκος συνδέουν νοσταλγικά τις γενιές των τελευταίων 200 χρόνων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αναβαθμίζουμε τον τομέα της Παιδείας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση της κοινωνίας μας.

Εύχομαι μεγάλες επιτυχίες στους αθλητές που θα το αξιοποιούν κατά τον σωστό τρόπο.”