ΠτΔ: Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει το ενεργειακό της πρόγραμμα και δεν θα επηρεαστεί από οποιεσδήποτε απειλές

Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει το ενεργειακό της πρόγραμμα και δεν θα επηρεαστεί από οποιεσδήποτε απειλές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε σχέση και με σημερινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide ο οποίος έκανε λόγο για «διεθνή κρίση» και «ενδεχόμενες δραματικές στιγμές» στο προσεχές μέλλον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «τίποτα δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και δεν θα επηρεαστεί από τις οποιεσδήποτε απειλές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ότι οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια της διερεύνησης είναι προς όφελος όλων όσοι δικαιούνται τον φυσικό πλούτο. Και αυτόν τον δικαιούται ο κυπριακός λαός – είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Συνεπώς, είναι προς όφελος να γίνουν τώρα για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη. Αν συμβάλουν στο να εξευρεθεί και μια βιώσιμη λειτουργική λύση που θα μας επιτρέψει να έχουμε σταθερότητα στον τόπο, αυτό είναι κάτι που θα είναι πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων για μια καλύτερη και ευημερούσα Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει άλλη δήλωση του κ. Eide ο οποίος ισχυρίστηκε πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού οδηγείται προς το τέλος, εξαντλούνται τα περιθώρια και πως ο ίδιος έχει τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «καλά κάνει ο καθένας να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και αυτή είναι και η δική μας θέση, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό εξαρτάται και από την πολιτική βούληση των συμμετεχόντων».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «εάν επρόκειτο να καταγραφεί η καλή θέληση των Ελληνοκυπρίων – διότι τα κεφάλαια που έχουμε συζητήσει, εκτός από το εδαφικό όπου έγινε μια προσέγγιση, στα υπόλοιπα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που συνέβαλε στο να υπάρξει πρόοδος – θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για τη δική μας καλή θέληση, αλλά και άλλες τόσες για τα παράλογα που προβάλλονται ή που προβάλλονταν και έχουν ξεπεραστεί ή και που παραμένουν».

Πηγη: ΓΤΠ