ΠτΔ: Επιβάλλεται η προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νέα δεδομένα

Το κυπριακό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσει, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που καθιστά την οικονομία μη ανταγωνιστική και πρόσθεσε ότι «η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από εκείνη του δημόσιου τομέα».
Χαιρετίζοντας την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας παράλληλα ότι υπάρχει πλήρης συνείδηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις τοπικές Αρχές.

Πρόσθεσε ότι όταν δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να το πράξει, η κρίση δεν θα αποτελέσει δικαιολογία για να αποφευχθεί η αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν θα επιχειρηθεί, στο μέλλον, μεταφορά ευθυνών και αρμοδιοτήτων χωρίς την παράλληλη διασφάλιση των δυνατοτήτων για ανάληψή τους από μέρους των τοπικών Αρχών, περιλαμβανομένων των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Ανέφερε επίσης ότι οι όποιες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, θα σέβονται απόλυτα τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αντίστοιχο Πρωτόκολλο αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών στις υποθέσεις των τοπικών αρχών.
Απευθυνόμενος στους Δημάρχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση αντικατοπτρίζει «την κοινή θέληση για μια ανανεωμένη και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση», η προωθούμενη αναδιάρθρωση της οποίας θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας στην ανασύνταξη των δυνάμεων της χώρας.

Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία, πώς, δηλαδή, θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας, αλλά και την ίδια διάθεση να δράσουμε μαζί, στα πλαίσια μιας εταιρικής σχέσης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Στόχος, είπε, είναι η χάραξη κοινών πολιτικών για ένα καλύτερο αύριο, ενώ πρόσθεσε ότι μια εταιρική σχέση δεν γεννιέται, αλλά κτίζεται.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα προηγείται ο αναγκαίος προβληματισμός, ως προς τις ενδεχόμενες συνέπειες και τις δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής της.
«Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί των Δήμων είναι και προβλήματα και προβληματισμοί της κεντρικής διοίκησης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Δήμους.

«Γνωρίζουμε ότι έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν τη μείωση των Προϋπολογισμών τους, που οφείλεται τόσο στη μείωση της κρατικής χορηγίας, όσο και στη μείωση των εσόδων που προκύπτουν από τέλη και φορολογίες, αφού οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί, επιχειρήσεις έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους, ενώ πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «το κυπριακό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσει. Αυτή είναι μια αναντίλεκτη διαπίστωση και όχι έκφραση κριτικής για οτιδήποτε και οποιονδήποτε».

Είπε ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από εκείνη του δημόσιου τομέα, αλλά θα συνιστά μια ολοκληρωμένη δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων με τις οποίες προσδοκάται ότι θα αντιμετωπισθούν οι βασικές δυσλειτουργίες της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.
Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα σέβονται απόλυτα τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αντίστοιχο Πρωτόκολλο, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει σε ισχύ, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως οι σχετικές Συστάσεις του Συμβουλίου Υπουργών.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα τεράστια σημερινά προβλήματα δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής διοίκησης και αναβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.