Νομιμοποίηση της μαριχουάνας ψηφίζει η Ουρουγουάη

Η Γερουσία της Ουρουγουάης αναμένεται να περάσει την Τρίτη ένα νόμο, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη στον κόσμο, που θα επιτρέπει στους πολίτες της να καλλιεργούν, να αγοράζουν και να καπνίζουν μαριχουάνα.

Το πρωτοποριακό νομοσχέδιο στοχεύει στην κρατική ρύθμιση της καλλιέργειας, διανομής και κατανάλωσης της μαριχουάνας και αποσκοπεί στο να αποσπάσει την επιχείρηση από τους εγκληματίες.

Οι καταναλωτές κάνναβης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια μέγιστη ποσότητα το μήνα (40 γραμμάρια ή 1,4 ουγγιές) από τα ‘κρατικά’ φαρμακεία , εφόσον είναι ηλικίας άνω των 18 και έχουν καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης που θα παρακολουθεί τις μηνιαίες τους αγορές. Οι Ουρουγουανοί θα μπορούν επίσης να καλλιεργούν μέχρι και έξι φυτά μαριχουάνας στα σπίτια τους το χρόνο  ή ποσότητες έως και 480 γραμμάρια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν επίσης να συστήσουν λέσχες καπνιστών από 15 έως 45 μέλη, τα οποία θα δικαιούνται να καλλιεργήσουν μέχρι και 99 φυτά το χρόνο.

Οι πλούσιες χώρες στις οποίες υπάρχει μια έντονη διαμάχη στη νομιμοποίηση ή όχι της μαριχουάνας, παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον Τζορτζ Σόρος να δηλώνει ότι πρόκειται για ένα πείραμα που θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις αποτυχημένες πολιτικές των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».