ΠτΔ: Ενοχλημένος για το γλωσσάρι – Η κατοχή και η εισβολή είναι πραγματικότητες

Ενοχλημένος για το γλωσσάρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η κατοχή και η εισβολή είναι πραγματικότητες.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΡΙΚ, στον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη, κληθείς να σχολιάσει για το γλωσσάρι έκανε λόγο για  εξωραϊσμό εγκλημάτων και μια προσπάθεια που προκάλεσε ουσιαστικά τα αντίθετα συναισθήματα.

«Από την μια είναι αυτό που αποπειρώνται πολλοί πιστεύοντας ότι τάχα θα φέρουν τις δυο κοινότητες κοντά. Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να εξωραΐσεις εγκλήματα δεν είναι ότι καλύτερο προκαλείς ενδεχόμενα τα αντίθετα συναισθήματα. Από την ώρα που ήταν πάνω σε εθελοντική βάση θα μπορούσε να ήταν για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν ηπιότερους όρους, γιατί έτσι το κρίνω από τους δημοσιογράφους, θα ήταν καλύτερο να γινόταν μια συμφωνία μεταξύ κυρίων απ’ αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους.

Έχω την εντύπωση ότι ορισμένες φορές στην προσπάθεια να επιτύχουμε κάτι, ναρκοθετούμε εν τη ουσία τον στόχο που θέσαμε ότι θα υπηρετήσει μια ανάλογη ενέργεια. Κοιτάξτε τις αντιδράσεις. Την ίδια ώρα είναι κάπως αδόκιμο να προσπαθείς να λες την κατοχή «βόρειο τμήμα», να προσπαθείς να λες ξέρετε, δεν είναι κλεμμένες οι περιουσίες. Αφήστε να λυθεί το Κυπριακό κι όλα αυτά λόγω και της διευθέτησης θα ξεπεραστούν.

Με ενόχλησε γιατί όλο αυτό ήταν υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΕ. Αν ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων, δικαίωμα τους. Υπάρχουν ένα σορό πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που το «ψευδό» για παράδειγμα, μπορεί να μην το χρησιμοποιούν, είναι δικαίωμά τους και επιλογή τους.

Το να εμπλέκεις όμως ένα διεθνή οργανισμό ο οποίος μάλιστα να καθορίζει ότι η εισβολή δεν είναι εισβολή, ότι η κατοχή δεν είναι κατοχή ότι οι περιουσίες δεν καταπατούνται, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν σαφή ψηφίσματα των ΗΕ.

Δεν θέλω να εμπλακώ, αλλά βλέπω τις αρνητικές συνέπειες, μιας προσπάθειας που προκειμένου να εξυπηρετηθεί τάχα, ή να υπάρξει συμφιλιωτικό κλίμα, προσπαθούμε να καλύψουμε κάτω απ’ το χαλί την πραγματικότητα πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που θα βρεθεί λύση. Είναι με την αποφασιστικότητα και την πραγματική βούληση των εμπλεκομένων μερών και ιδιαίτερα εκείνου που κατέκτησε έδαφος, που υποχρέωσε σε μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτά είναι κάποιες πραγματικότητες και είναι αυτές που αγωνιζόμαστε να λύσουμε».

Αναφορικά με το αν θα γίνει κάποιο διάβημα στον ΟΑΣΕ, ο ΠτΔ ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αφού είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν δημοσιογράφοι και είναι ιδιωτικό.

«Εκφράζω τόνισε στο τέλος, ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να συλλογάται και εκφράζει την άποψή του σαν πολίτης και όχι σαν κράτος. «Δεν ήταν η ώρα» γι’ αυτό. Όταν βρεθεί λύση τότε να κάτσουμε με νηφαλιότητα και να καταγράψουμε τα γεγονότα».