ΠτΔ: Ελπίζω ότι κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου θα επικρατήσει η λογική

Θέλω να ελπίζω ότι κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου θα επικρατήσει η λογική από πλευράς Τουρκοκυπρίων και δεν θα υπάρξουν αξιώσεις ή δεν θα ασκηθούν και πιέσεις για αποδοχή του οτιδήποτε εκφεύγει των στοιχείων που αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει ο διάλογος, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε συνάντηση του με Κύπριους που διαβιούν στη βόρειο Ελλάδα, μέλη της ΟΚΟΕ, σημειώνοντας ότι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται να υπάρξει  άτυπη πενταμερής συνάντηση.

Στη συνάντηση με τα μέλη της ΟΚΟΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) κ. Κώστας Σταματάρης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο εξέφρασε στήριξη προς τις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, ο κ. Σταματάρης πρόσθεσε ότι “εμείς κάνουμε τις προσπάθειες μας και εσείς τις δικές σας και ηγείστε της φοβερά δύσκολης προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού”, σημειώνοντας ότι τα μέλη της ΟΚΟΕ κινούνται στη βάση του τρίπτυχου «αγωνιζόμαστε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Κύπριοι που διαμένουν στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού.

Πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε και έχουμε αποδείξει μέσα από πρωτοβουλίες και την αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να υπάρξει επιτέλους μια ρύθμιση του Κυπριακού κατά τρόπο που να δίνει απάντηση στα ερωτήματα τι θα επισυμβεί την επομένη της συμφωνίας. Θα έχουμε ένα κράτος που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα της λύσης; Θα έχουμε ένα κράτος που θα είναι απόλυτα συμβατό όσον αφορά τις αρχές με τις υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών; Θα είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο ή ένα κράτος υπό την κηδεμονία της Τουρκίας ή της όποιας τρίτης χώρας με παρουσία μάλιστα και κατοχικών στρατευμάτων;

Γνωρίζετε τις προσπάθειες που κατέβαλα προκειμένου να οδηγηθούμε στο Κραν Μοντανά, προσπάθειες που προοιώνιζαν ότι θα μπορούσε να επιτυγχάναμε μια κατ΄αρχήν στρατηγική συμφωνία και να δούμε πώς θα μπορούσε να λυθούν και οι υπόλοιπες διαφορές.

Για πρώτη φορά συμμετείχε η ΕΕ στις συνομιλίες κάτι που αξιοποιήσαμε στο έπακρον. Για πρώτη φορά κατατέθηκε χάρτης από πλευράς τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Πρόσθεσε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά δόθηκε μάχη αρχών, σημειώνοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα προσερχόταν με καλή θέληση «το μόνο που εισπράξαμε ήταν η επανάληψη (της στάσης της) και ‘να ξυπνήσουμε από το όνειρο΄». Αναφέρθηκε επίσης στην υποβολή από την πλευρά μας γραπτώς προτάσεις και για τα έξι σημεία του ΓΓ, ενώ η τουρκική πλευρά αξίωνε συνέχιση των εγγυήσεων, για την αποτελεσματική συμμετοχή στην οποίαν αποδίδουν την έννοια ότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κυβέρνησης, «γεγονός που μετατρέπει τη μια κοινότητα υποχείριο της άλλης».

Πρόσθεσε ότι «εν πάση περιπτώσει το Κραν Μοντανά αποτελεί παρελθόν, με κάποια αφηγήματα που ακούγονται κατά καιρούς στην Κύπρο και που θέλουν, δυστυχώς, να αποδίδουν την ευθύνη αποτυχίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν θα σχολιάσω διότι ουδέποτε αρέσκομαι να δημιουργώ κλίμα αντιπαράθεσης. Ο στόχος είναι πώς μέσα από την ενότητα μπορεί να ξεπεραστούν προβλήματα και από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους.

Μετά το Κραν Μοντανά κατ΄επανάληψη είχα καταστήσει σαφές προς τον ΓΓ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε νοουμένου ότι θα υπάρξει καλή προετοιμασία» για να μην αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα.

Εκ τότε, είπε, και πάρα τις προσπάθειες μας η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείτο τον διάλογο. Πρόσθεσε ότι στις 26 Φεβρουαρίου υπέβαλε κατάλογο με ΜΟΕ για να αρχίσει να οικοδομείται κλίμα εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, είπε, «όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν μέτρα ουσιαστικής σημασίας, αλλά αντίθετα είχαμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και προσφάτως την απειλή για τάχα εποικισμό της Αμμοχώστου».

Υπογράμμισε ότι μέσα από συντονισμένες ενέργειες έχουμε πετύχει για πρώτη φορά η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις με στοχευμένα μέτρα, και πετύχαμε την καταδίκη της Τουρκίας από υπερδυνάμεις και μέσα από την πολιτική που ακολουθήσαμε όπως με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, πετύχαμε τη θωράκιση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ταυτόχρονα καταθέσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου και πετύχαμε δήλωση που επαναλαμβάνει την προσήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ψηφίσματα για το ειδικό καθεστώς της Αμμοχώστου», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «πρόσφατα ο ΓΓ έδωσε μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να δει κατά πόσο μπορεί να συμφωνηθούν όροι αναφοράς προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα δημιουργικό διάλογο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι ενώ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη συμφώνησαν επί των όρων αναφοράς, εντούτοις η Τουρκία αντέδρασε και τέθηκαν προαπαιτούμενα από την τουρκική πλευρά.

«Οι προσπάθειες του ΓΓ συνεχίστηκαν και σε επαφές που είχαμε στα ΗΕ είχα επεξηγήσει ότι αν και εφόσον οι παράμετροι είναι τα τρία στοιχεία που είχα συμφωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε συνάντησης προς προπαρασκευή Συνόδου και όχι προς έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τον τερματισμό των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, αφού είναι αδιανόητο να οδηγηθείς σε διάλογο υπό την απειλή κανονιοφόρων ή κάτω από την απειλή της λήψης μέτρων από πλευράς Τουρκίας, προκειμένου να επιβάλει αυτά που κατά την άποψη της άπτονται μάλιστα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε εξάλλου ότι «στις 25 Νοεμβρίου θα γίνει η συνάντηση μου με τον ΓΓ και τον κ. Ακκιντζί. Θέλω να ελπίζω ότι κατά τη συνάντηση αυτή θα επικρατήσει η λογική από πλευράς Τουρκοκυπρίων και δεν θα υπάρξουν αξιώσεις ή δεν θα ασκηθούν και πιέσεις για αποδοχή του οτιδήποτε που εκφεύγει των τριών στοιχείων που αποτελούν, κατ΄εμάς, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει ο διάλογος.

Για τον Δεκέμβριο υπολογίζεται μια άτυπη πενταμερής συνάντηση προκειμένου να συμφωνηθούν, πέραν από τους όρους αναφοράς που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές, και πάρα το ότι περιλαμβάνονται στα έξι σημεία του ΓΓ, το θέμα των εγγυήσεων, του στρατού κ.ο.κ.

Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όσο και αν επιθυμώ τη λύση του Κυπριακού – και το έχω αποδείξει κατά την πολιτική μου διαδρομή, άλλο τόσο δεν είμαι διατεθειμένος να περιφρονήσω την πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού με βάση την ετυμηγορία του 2004», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι τέτοια που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού και στην περίπτωση που θα κληθεί δια δημοψηφίσματος να αποφασίσει, να νιώθεις τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη απόρριψη.

Αν δεν αισθάνομαι ότι έχω πετύχει εκείνο που θα δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργικότητας, βιωσιμότητας, κατοχύρωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικών ελευθεριών, δεν πρόκειται να αποδεχθώ και να φορτώσω τις ευθύνες στον λαό».