ΠτΔ για συνάντηση με Ακιντζί: Μεταβαίνω με αποφασιστικότητα και συγκροτημένες προτάσεις

ΠτΔ για συνάντηση με Ακιντζί: Μεταβαίνω με αποφασιστικότητα και συγκροτημένες προτάσεις

Αυτό που επιδιώκω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους και δεν επικεντρώνομαι μόνο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ασφάλεια του κράτους, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για την κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση είπε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι μεταβαίνω με αποφασιστικότητα, με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, όχι γιατί δεν το επιθυμούμε εμείς, αλλά γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλούν προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά, τα οποία επισυμβαίνουν και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, είτε λέγονται προκλήσεις στα Στροβίλια είτε στη Δένεια είτε οι παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όλα τούτα πρέπει να συζητηθούν και χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και τα σοβαρά θέματα για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καλή προετοιμασία, για να μην έχουμε ανάλογα αποτελέσματα, όπως τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, είτε αργότερα στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν μεταφέρει συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως».

Σε ερώτηση αν αυτή η πρόταση θα υποβληθεί προς συζήτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι ενός ανδρός αρχή, όπου υποβάλλεις και αυτό είναι, χωρίς συζήτηση. Αυτό που επιδιώκω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους και δεν επικεντρώνομαι μόνο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ασφάλεια του κράτους. Συνεπώς, είναι όλα συνδεδεμένα».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα επιδιώξει να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δική μας πρόθεση πάντα ήταν, και έχω ευθύς μετά το Κραν Μοντανά πει ότι είμαι έτοιμος, να επανέλθω από εκεί όπου τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Συνεπώς, δεν είναι η δική μας πλευρά που ούτε δημοσιογράφους ούτε φωτογράφους ακόμα δεν ήθελε να είναι παρόντες».