ΠτΔ: Έκκληση στους πολίτες να δείξουν κατανόηση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΠτΔ: Έκκληση στους πολίτες να δείξουν κατανόηση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Έκκληση προς τους πολίτες να δείξουν κατανόηση για τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, αλλά και προς τους παρόχους υπηρεσιών και τους εμπλεκόμενους στο σύστημα, να συμβάλουν στην πετυχημένη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αποχώρηση του στενού του συνεργάτη κ. Ιωνά Νικολάου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, είπε ότι «χωρίς αμφιβολία είναι με ιδιαίτερη λύπη (που τον αποχαιρετώ. Είναι ένας στενός συνεργάτες εδώ και δεκαετίες οφείλω να πω, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ως Υπουργός ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο εργατικούς και αυτό θα διαφανεί και από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, αλλά και από τη μεγάλη μεταρρύθμιση, για την οποία θέλω να ευελπιστώ ότι, θα συναντήσω και την κατανόηση και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να πετύχουμε επιτέλους στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης, ταχύτητα, για να θεωρείται ότι επιτέλους απονέμεται. Δεν μιλάμε για ποιότητα, αλλά για ταχύτητα.

Και σε αυτό το πεδίο δυστυχώς η πατρίδα μας βρίσκεται στην 28η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ και στην 73η ανά το παγκόσμιο.

Είναι μια εκ των ων ουκ άνευ μεταρρύθμιση, ριζοσπαστική, που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης του κ. Νικολάου με τα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό σχετικά με ονοματολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν νομίζω να ήταν όσο δύσκολο πιστεύετε. Δεν γνωρίζω τι διαδιδόταν ή λεγόταν, πήρα τις αποφάσεις μου και όπως καλά γνωρίζετε ο νέος Υπουργός θα είναι ο κ. Γιώργος Σαββίδης, εν ενεργεία δικηγόρος με μια μακρά πείρα. Κατάγεται από οικογένεια δικαστικών, γνωρίζει συνεπώς και τα προβλήματα της δικαιοσύνης».

Κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση της Κομισιόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έγιναν τα αναγκαία σχόλια από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών. Να προσθέσω τι άλλο, εκτός από το να εκφράσω την ικανοποίηση μου ότι συνεχίζει η Ευρώπη να στέκει αλληλέγγυα.

Και θέλω να πιστεύω ότι είτε θα αποφευχθούν από πλευράς Τουρκίας περαιτέρω προκλήσεις, για να αποφευχθούν τα όποια μέτρα. Εν πάση, όμως, περιπτώσει αυτό που καλά γνωρίζω είναι ότι παρακολουθείται στενά από ΕΕ και αν απαιτηθεί να ληφθούν μέτρα, θα ληφθούν».

Ερωτηθείς πώς ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλάμε για μια επανάσταση, εν τη ουσία για μια ριζοσπαστική αλλαγή, μια μεταρρύθμιση η οποία είναι όπως ακριβώς ήταν και η μεταρρύθμιση ή η εισαγωγή του σχεδίου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Κάθε νέα μεταρρύθμιση, σίγουρα θα αντιμετωπίσει στην αρχή προβλήματα. Όταν έγινε η εισαγωγή του ΕΕΕ παρατηρήθηκαν προβλήματα. Στη διαδρομή του χρόνου έχουν επιλυθεί. Συνεπώς, κατά τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν και τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΓΕΣΥ.

Αυτό που θέλω είναι να παρακαλέσω για την κατανόηση των πολιτών, να κάμω ύστατη έκκληση στους παρόχους υπηρεσιών και στους εμπλεκόμενους στο σύστημα να συμβάλουν έτσι ώστε η πατρίδα μας που είναι μια εκ των χωρών που στερείται, εντός της ΕΕ, Γενικού Συστήματος Υγείας, να πετύχει και αν παρατηρηθούν, ακόμα και οι πρόνοιες του Νόμου το προβλέπουν, οποιεσδήποτε αναγκαίες αλλαγές, αυτό είναι και εναπόκειται σε όλους, εφόσον διαπιστώσουμε κάποια προβλήματα να προβούν και στις αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές».