Ιωνάς: Μετά από 18 χρόνια, φεύγω από τη πολιτική με ήσυχη τη συνείδησή μου

Ο παραιτηθείς  Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε Διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε για τον απολογισμό του έργου του στο Υπουργείο, τόνισε ότι «φεύγω με τη συνείδησή μου ήσυχη, πιο καθαρός από όταν μπήκα»,»  ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιστρέψει στην πολιτική και κατέστησε σαφές ότι δεν θα διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα ξανά και θα ασχοληθεί εκ νέου με τη δικηγορία.

Ο κ. Νικολάου, παρουσίασε  στη διάσκεψη τύπου, το έργο του Υπουργείου του από το 2013 όταν ανέλαβε το αξίωμα μέχρι σήμερα και ανέφερε ότι νοιώθει περήφανος για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε τομείς που κανείς προηγουμένως δεν τόλμησε να αγγίξει.

Ο κ. Νικολάου, μετά και την κατάθεση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του αύριο, στον νέο υπουργό, Γιώργο Σαββίδη.

Ο Υπουργός εξέφρασε συγκίνηση γιατί σε όλα αυτά τα χρόνια είχε μαζί του αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα, παρευρέθηκαν εκεί. Την Επίτροπο Ισότητας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ.

Ευχαρίστησε παράλληλα, όλους τους δημοσιογράφους -και τους αντιπολιτευόμενους- γιατί, όπως είπε, «με βοήθησαν μέσω της κριτικής να γίνω καλύτερος και σήμερα να μιλώ με υπερηφάνεια για όσα έγιναν».

Σ’ ότι αφορά στα νομοσχέδια, ο Υπουργός συνέκρινε με την προηγούμενη πενταετία η οποία είχε ετοιμάσει 118, ενώ κατά τη δική του εξαετία 313.

Κατά την δίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για καινοτομίες που προωθήθηκαν, αλλά και για ένα πολύ σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων τα οποία πήγαν στη Βουλή, με φόντο τον εκσυγχρονισμό του Δικαστικού Συστήματος.

Ο τέως Υπουργός παρέθεσε συγκεκριμένους αριθμούς σε σχέση με τα νομοσχέδια που κατέθεσε την τελευταία εξαετία, θέλοντας να τονίσει το μεταρρυθμιστικό έργο που προώθησε, δίνοντας ως παραδείγματα νομοσχέδια για τα δικαστήρια και τις φυλακές.

Εκσυγχρονίσαμε, δήλωσε, τις δομές των δικαστηρίων και δημιουργήσαμε το διοικητικό δικαστήριο, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Εφετείο και την επαναλειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, δήλωσε, λύθηκαν τα κτιριακά προβλήματα των δικαστηρίων. «Κτίσαμε δικαστήρια, παραδώσαμε δικαστήρια», τόνισε.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι αντιμετώπισε τη διαφθορά στην Αστυνομία και δόθηκαν λύσεις στα ζητήματα της χειραγώγησης των αγώνων.

Έμφαση, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, δόθηκε και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στην αναφορά για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, σημείωσε λέγοντας «αρχηγέ μου» ότι είναι αρκετοί εκείνοι που αμαυρώνουν το όνομα του σώματος.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο για τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας «αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, το σύστημα θα καταρρεύσει».

Έκανε δε έκκληση στη Βουλή και στους Υπουργούς να προχωρήσουν όλα τα νομοσχέδια.

«Φτάσαμε στο τέλος και λαμβάνονται αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν πολύ προηγουμένως για να σωθεί το δικαστικό μας σύστημα» είπε ευχαριστώντας τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και τους συνεργάτες του.

Στην όλη προσπάθεια για την ενίσχυση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης «είχαμε υποστηρικτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε.

Έφερε δε ως παράδειγμα υπόθεση του 1998 για την οποία εκδόθηκε απόφαση πριν λίγες μέρες. «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα» είπε.

Μιλώντας για τις τομές στην Αστυνομία, επεσήμανε ότι αυτά έγιναν με τη συνεργασία του πρώην Αρχηγού Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αλλά και του νυν Κύπρου Μιχαηλίδη.

«Έγινε δουλειά συλλογική από όλους και αυτό πρέπει να καταγραφεί» σημείωσε.

Παράλληλα, δήλωσε δικαιωμένος για τις αξιοκρατικές προαγωγές στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι φεύγοντας από το Υπουργείο αφήνει το μοντέλο για να είναι όλες οι προαγωγές αξιοκρατικές.

«Πιστέυω» όπως είπε «στον απεγκλωβισμό της ανάμειξης πολιτικής στα εσωτερικά της Αστυνομίας» επίσης με συγκεκριμένη αναφορά στον Αρχηγό.

«Θα μπορούσα να πω ακόμη περισσότερα» κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι πάντα στη διάθεση των συνεργατών του για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

«Έχω ήδη δηλώσει στον νέο Υπουργό ότι θα είμαι δίπλα του για το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης» είπε.

«Θα υπάρξει συνέχεια», κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι η μεταρρύθμιση θα είναι προτεραιότητα και του νέου Υπουργού. «Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις» είπε μιλώντας για τα ΜΜΕ και εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

«Συγγνώμη για τη συγκίνηση» δήλωσε διότι θα εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική μετά από 18 χρόνια.

Σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ο Ιωνάς Νικολάου, χαρακτήρισε αντικειμενικά ωφέλιμο το έργο της ΥΚΑΝ, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη για παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Αναφορικά στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ο Υπουργός στάθηκε στα μέτρα που λήφθησαν για την προστασία του θύματος μετά την αποφυλάκιση του θύτη, αλλά και στα μέτρα για τον απεγκλωβισμό του θύτη από όλο αυτό.

Μιλώντας για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής, ευχαρίστησε τον Μάρκο Τράγκολα αλλά και όλη την ηγεσία του σώματος για τη συνεργασία. Επέστησε δε την προσοχή για το καλοκαίρι και τις πυρκαγιές.

Στο κεφάλαιο για τη διαφθορά, τόνισε πως «εμείς θέλαμε να λάβουμε μέτρα και αυτή είναι η διαφορά μας από τους προηγούμενους».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επίτροπο Ισότητας και τις ΜΚΟ για τη συνεργασία σχετικά με τα θέματα βίας κατά των γυναικών.

Αναφερόμενος στις ριζικές αλλαγές που έγιναν στο Σωφρονιστικό σύστημα ευχαρίστησε τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.

Τέλος, συγκινημένος ο Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι η ζωή δεν τελειώνει με την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάρξει και συνέχεια, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι φεύγει με πλήρη συναίσθηση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεσθεί.