Πρώτη η Κύπρος σε rapid tests – 5η σε εμβολιαστική κάλυψη

Στην 1η θέση στην Ευρώπη παραμένει η Κύπρος ως προς τη διενέργεια τεστ – Στην 5η θέση στην ΕΕ ως προς την εμβολιαστική κάλυψη

Στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης κατατάσσεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά στη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Με 35,947 τεστ ανά 100,000 κατοίκους, η Κύπρος συνεχίζει να αξιοποιεί την πρακτική των στοχευμένων τεστ στην κοινότητα, ενισχύοντας έτσι την πολιτική της για διαρκή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα.

Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών μέσω των αυξημένων τεστ χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο, μέσω του οποίου ενεργοποιείται ο 2ος πυλώνας της στρατηγικής, εκείνος της ινχηλάτησης. Η έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών, επιτρέπει την άμεση παρέμβαση σε σημεία όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων, ώστε να περιορίζεται η διασπορά του ιού.

Την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου, διενεργήθηκαν 314,182 τεστ (PCR και rapid test αντιγόνου), εκ των οποίων τα 291,789 αφορούν rapid test αντιγόνου που διενεργήθηκαν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε εξέταση σε περίοδο μίας εβδομάδας ποσοστού πέραν του 20% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Την ίδια ώρα, προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τη διαθεσιμότητα σε εμβόλια, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται αυτή την περίοδο στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μέχρι και τις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 131,623 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 37,109 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις. Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής με την 1η δόση 1,714 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ήδη τροχοδρομούνται ενέργειες για την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού των ευπαθών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης στα άτομα αυτά. Επιπλέον, χορηγήθηκε ήδη σε 225 κλινήρεις ασθενείς η 1η δόση από κινητές μονάδες, μέσω διαδικασίας που θεσπίστηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα OurWorldInData, η πρακτική της Κύπρου για άμεση χορήγηση των διαθέσιμων εμβολίων, χωρίς καθυστέρηση, την ταξινομεί στην 5η θέση, με τη χορήγηση 14,78 δόσεων ανά 100 κατοίκους.

Αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο που μπορεί να σώσει ζωές, το Υπουργείο Υγείας εστιάζει την προσοχή του στην εντατικοποίηση του εμβολιασμού του πληθυσμού, που θα συμβάλει στην προστασία της  Δημόσιας Υγείας και θα οδηγήσει στην επάνοδο στην κανονικότητα το συντομότερο.