Πρόταση για τους ημικρατικούς καταθέτει η ΕΔΕΚ την Τρίτη

Η επιμονή της Κυβέρνησης σε ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών είναι ακατανόητη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης του ποσού του 1,4 δισ. που απαιτεί η Τρόικα, με βάση προτάσεις των ιθυνόντων αυτών των οργανισμών, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας και πλούτου που αποκτήθηκαν με εργασία δεκαετιών συνιστά πράξη ανευθυνότητας και περιφρόνησης του δημοσίου συμφέροντος, είπε ο κ. Ομήρου και συνέχισε λέγοντας πως «οι ευθύνες από μια τέτοια αποξένωση του κράτους από περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, απόδοσης και προοπτικών θα είναι τεράστιες».

Ανέφερε περαιτέρω πως δεν θα συναινέσει σε μια τέτοια πολιτική και πρόσθεσε πως θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρωμένη πρόταση, επιστημονικά θεμελιωμένη, που ετοίμασε η θεματική Οικονομίας της ΕΔΕΚ σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες, που προβλέπει θεμελιακό εκσυγχρονισμό των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας, τη δημοκρατική και παραγωγική τους λειτουργία μακριά από κομματική κηδεμόνευση, διαχωρισμό του καθεστώτος λειτουργίας τους ανάλογα με τη φύση του κάθε οργανισμού και μερική μετοχοποίηση ορισμένων οργανισμών με διατήρηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου από το κράτος.

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να μην σπεύσει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακούσει θέσεις, προτάσεις και απόψεις μέσα από τον αναγκαίο δημοκρατικό διάλογο.

Κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της τεράστιας σημασίας του θέματος, να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων για συζήτηση του κρίσιμου ζητήματος του μέλλοντος των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας.
Ερωτηματικά για φερόμενη χρηματοδότηση κομμάτων

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» , σύμφωνα με το οποίο ελληνική εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα, συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, φέρεται να χρηματοδότησε με δύο εκατομμύρια ευρώ, κυπριακά πολιτικά κόμματα.

Έκτοτε, συνέχισε ο κ. Ομήρου, μετά την αποκάλυψη και το σχετικό δημοσίευμα επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή», προσθέτοντας ότι οι « εξαγγελίες περί διαφάνειας, περί κάθαρσης, εξυγίανσης, τιμωρίας φαινόμενων διαπλοκής και διαφθοράς ξαφνικά ξεχάστηκαν».

Διερωτήθηκε «σε ποιους δόθηκαν τα χρήματα αυτά; Σε ποια πολιτικά κόμματα δόθηκαν αυτά τα χρήματα και γιατί υπάρχει αυτή η σιωπή;».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε επίσης “κατηγορηματικά και με έμφαση” πως η ΕΔΕΚ δεν θα ανεχτεί τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα, δηλώνοντας πως είναι η ώρα οι διακηρύξεις περί διαφάνειας, περί καταπολέμησης και πάταξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος, να πάρουν σάρκα και οστά.

Εμείς, κατέληξε, «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην αποκάλυψη των στοιχείων και ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του».