Πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών

Τη μείωση των βουλευτικών εδρών στις 250 και την αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής η πρόταση αυτή της κυβέρνησης ενδεχομένως να τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν από τις ευρωεκλογές, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που θα ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πως αναφέρει η Καθημερινή κατά τη συνάντηση στην οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν διεξοδικά το σενάριο της μείωσης του αριθμού των βουλευτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.