Πρόοδο για την Κύπρο κατέγραψαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας σημείωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατα τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης τους, χαιρετίζοντας την ψήφιση της πρώτης δέσμης των μέτρων απο το κυπριακό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Προσχέδιο του Μνημονίου, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου της Pimco.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ οι τελικές αποφάσεις για την Κύπρο θα ληφθούν το συντομότερο, ενώ ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το Εurogroup σημειώνεται ότι  “έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση ενός πιθανού προγράμματος μακροοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο προνοεί μια σημαντική οικονομική, δημοσιονομική και διαρθρωτική αναπροσαρμογή, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο στις 23 Νοεμβρίου”.

Παράλληλα, χαιρετίζει τη δέσμευση που επιδεικνύουν οι κυπριακές αρχές και αναφέρεται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι “οι βασικές παράμετροι ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες που διέπουν τις συζητήσεις του προγράμματος”.