Πρόκληση από Σκοπιανή δημοσιογράφο μέσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Σοπιανή δημοσιογράφος Μαρίγια Κότοφσκα ,χρησιμοποίησε τρεις φορές το όνομα  «Macedonia» αντί FYROM, σε ερωτήσεις της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών και των ξένων ανταποκριτών, προκαλώντας την οργή του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γιώργου Δελαβέκουρα, ο οποίος σε έντονο ύφος την προειδοποίησε «ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να απαντώ σε ερωτήσεις, οι οποίες δε γίνονται με τη χρήση του προβλεπόμενου όρου»…

Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, ήρθε μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να μην ορίσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM, αν προηγουμένως δεν λυθεί το θέμα του ονόματος.

Η Μαρίγια Κότοφσκα, του τηλεοπτικού σταθμού MTV, κάλεσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα να απαντήσει αν η Ελλάδα παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία «εμποδίζοντας» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. Στην ερώτηση αυτή, των 15 συνολικά λέξεων, η δημοσιογράφος ανέφερε το όνομα «Macedonia» τρεις φορές.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτήν την αίθουσα χρησιμοποιούμε την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.