Πρόκληση από αέρα και θάλασσα από την Αγκυρα

Διπλή τουρκική πρόκληση από αέρα και θάλασσα. Πολεμικό πλοίο της Άγκυρας διήλθε τον Ισθμό της Κορίνθου και έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να ενταχθεί στη Νατοϊκή δύναμη ναρκοπολέμου χωρίς να υψώσει την ελληνική σημαία, παρά μόνο κάνοντας επίδειξη της ημισελήνου. Την ίδια στιγμή ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά σημειώνοντας μία ακόμη υπέρπτηση.
Το τουρκικό ναρκαλιευτικό «Alanya» έδεσε  στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά ο κυβερνήτης του έκρινε πώς δεν πρέπει να υψώσει τη σημαία της φιλοξενούσας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας, όπως επιβάλουν οι κανόνες ναυσιπλοΐας και έπραξαν όλα τα πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μία πρόκληση που καταδεικνύει τις προθέσεις της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο εν’ όψει και του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Σημειώνεται πώς μεθαύριο  οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν άσκηση με πραγματικά πυρά νοτίως του Καστελόριζου, ενώ , δύο τουρκικά μαχητικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών στις 10:43 και αμέσως μετά πέταξαν πάνω από τη νήσο Παναγιά σε ύψος 17.000 ποδών. Ήταν η δεύτερη υπέρπτηση που σημειώθηκε πάνω από ελληνικό έδαφος εντός της εβδομάδας.
Όσον αφορά τη Συμμαχική άσκηση «Invitex», στην οποία θα συμμετάσχει και το τουρκικό ναρκαλιευτικό, θα διεξαχθεί έως τις 7 Απριλίου, στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Συμμετέχουν επίσης πλοία από την Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει τη διοίκηση της δύναμης με την φρεγάτα «Ναβαρίνο» και συμμετέχει επίσης με τρία ναρκοθηρευτικά και μία κανονιοφόρο. Όλα τα σκάφη είχαν υψωμένη την ελληνική σημαία, τη Νατοϊκή και την εθνική, πλην του τουρκικού.
Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας σε τακτικό και τεχνικό επίπεδο στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων ναρκοπολέμου, η προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας και η αξιολόγηση των διαδικασιών ναρκοπολέμου και των εκδόσεων τακτικής.