Πρόθεση διεκδίκησης της Προεδρίας της ΟΕΒ από τον Λ. Τοφαρίδη

Η κυπριακή οικονομία και κοινωνία βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων. Ζητούμενο της κοινής προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες, με τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια και τον επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει, καλούνται να βρουν τις διεξόδους και τις λύσεις για να στηρίξουν κι αυτή τη φορά την οικονομία του τόπου. Καλούνται, μαζί με το κράτος το οποίο βρίσκεται ήδη σε πορεία αναδιάρθρωσης και τους εργαζόμενους οι οποίοι πέραν της εργατικότητας που τους διακρίνει οφείλουν να επιδείξουν ευελιξία στα νέα δεδομένα, να συνεργαστούν για να δώσουν ξανά προοπτική και ελπίδα στην Κυπριακή οικονομία.

Σ’ αυτή τη δυναμική διαδικασία, ο ρόλος των οργανωμένων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και δη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων που αποτελεί τον κύριο εκφραστή και εκπρόσωπό του, θα είναι πρωταγωνιστικός και καταλυτικός.

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, καθώς και την υποχρεωτική (λόγω καταστατικού) αποχώρηση του νυν Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, φίλου Φίλιου Ζαχαριάδη, ανακοινώνω την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την Προεδρία της ΟΕΒ κατά τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ομοσπονδία.

Πιστεύω ότι με τις γνώσεις που διαθέτω και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει μέσα από την πολυετή ενεργό ανάμειξή μου, τόσο στην ΟΕΒ όσο και σε σημαντικούς επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό, μπορώ να υπηρετήσω την Ομοσπονδία και να συμβάλω στην επίτευξη του οράματος και των βασικών της στόχων.

Η αποστολή που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας προϋποθέτει συλλογικότητα και ενεργό εμπλοκή όλων, τόσο στη διαχείριση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών όσο και στη λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτό, ανακοινώνοντας την πρόθεση μου για διεκδίκηση της προεδρίας της ΟΕΒ, εγκαινιάζω σειρά εποικοδομητικών επαφών με σημαντικά μέλη, στελέχη και αξιωματούχους της ΟΕΒ και άλλων σχετικών φορέων.
14 Φεβρουαρίου 2014

Σύντομο βιογραφικό:

O Κλεόβουλος Ν. Τοφαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 1948. Είναι απόφοιτος του Hammersmith College of Art and Building και του Πολυτεχνείου Μπράιτον Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 1974 είναι μέλος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών Αρχιτεκτόνων Κύπρου και από το 1980 είναι μέλος του Βρετανικού Ιδρύματος Πολιτικών Μηχανικών. Είναι Ιδρυτικό μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και το 1998 ανακηρύχθηκε σε Fellow Chartered Engineer του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας – FIABCI (Τμήμα Κύπρου) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Διετέλεσε για 10 χρόνια Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων.

Εργάστηκε για ένα χρόνο στην Εταιρεία G&T Consultants στη Λευκωσία και μετά την τουρκική εισβολή (1974-1977) εργάστηκε ως Διευθύνων Τεχνικός Διευθυντής / Chief Engineer στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Εταιρεία GGP Ltd η οποία ανήκε στην οικογένεια του Σεΐχη.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το Δεκέμβριο του 1977, ίδρυσε τον Όμιλο Εταιρειών TOFARCO, του οποίου είναι έκτοτε Εκτελεστικός Πρόεδρος. Παράλληλα είναι Διευθύνων Συνέταιρος της TOPOS CONSULTANTS, Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, με έδρα την Λευκωσία.

Είναι νυμφευμένος με την Νατάσα Φιλίππου Τοφαρίδου και έχει ένα γιο, τον Νικόλα.