Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Γαλλία είναι ένας πολύτιμος φίλος της Κύπρου

Έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, ότι η Γαλλία είναι ένας πολύτιμος φίλος της Κύπρου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για τη στάση και τη στήριξη που παρέχει η Γαλλία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε χαιρετισμό του κατά τη δεξίωση που παρέθεσε απόψε η Πρέσβης της Γαλλίας κα Σαλίνα Γκρενέ, στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία της Ημέρας της Βαστίλης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο εξαίρετο επίπεδο διμερών σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας και στη στενή τους συνεργασία που τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, έχουν ενισχυθεί και αναπτυχθεί κάτι που αντανακλάται στη Στρατηγική Ατζέντα του 2016.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του στη Γαλλία και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μακρόν λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί απόδειξη ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν γίνει ακόμη πιο στενές και διαρκείς, ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ένας πραγμτικός φίλος της Κύπρου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα, η ασφάλεια και η εκπαίδευση.

Η συμμετοχή της ΤOTAL στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επέκταση της Γαλλικής Σχολής στη Λεμεσό και η συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή Οργάνωση Γαλλοφωνίας ως πλήρες μέλος αποτελούν παραδείγματα αυτής της στενής διμερούς συνεργασίας, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποδεικνύεται, επίσης, και από το γεγονός της υπογραφής της Συμφωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με συνεργασία των δύο χωρών σε επιχειρήσεις εκκένωσης σε καταστάσεις κρίσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή η Συμφωνία υπογραμμίζει τον ρόλο που η Κύπρος στοχεύει να διαδραματίσει ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συνεχείς κρίσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε, ακόμη, ότι Κύπρος και Γαλλία είναι στρατηγικοί εταίροι όσον αφορά τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με την κοινή τους συμμετοχή σε ασκήσεις, σημειώνοντας, επίσης, ότι η Γαλλία είναι ο κύριος πάροχος της Κύπρου σε ό,τι αφορά την αμυντική της δυνατότητα, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει διευκολύνσεις σε αεροσκάφη και πλοία των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.

«Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η ενισχυμένη συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας αποτελεί ένα βασικό μέρος της πολιτικής μας και συνεχώς αναπτύσσεται, τόσο στην περιοχή όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι ένας εκ των στενότερων εταίρων της Κύπρου εντός της ΕΕ και οι δύο χώρες παίρνουν σε συνεργασία μέτρα προς την κατεύθυνση μιας ενισχυμένης στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη και τη συνεχή και σταθερή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Εξέφρασε, επίσης, βαθιά εκτίμηση για τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο η ΕΕ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτό συνάδει με την πρόταση του για ανάληψη ενεργότερου ρόλου από πλευράς της ΕΕ στο Κυπριακό, και ενεργώντας υποστηρικτικά στα ΗΕ, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, περιλαμβανομένου και του παρόντος, όπου οι προσπάθειες επικεντρώνοντας στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «πάντοτε υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, η Γαλλία είναι ένας πολύτιμος φίλος της Κύπρου, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι αυτή η στήριξη από πλευράς Γαλλίας θα συνεχιστεί.