Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ για το Κυπριακό

Την αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο δέχθηκε σήμερα , o Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Ένωσης Μαρία Αντωνιάδου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι, ενώ συμπληρώνονται 40 ολόκληρα χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974, οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος εξακολουθούν να προσκρούουν στη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει ανοχή στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αρνείται να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα δε το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, όπως και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την ανάλγητη, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Κύπρου, οι οποίοι δεν επέδειξαν στοιχειώδη κοινοτική αλληλεγγύη και δεν έλαβαν υπόψη τις σοβαρές και συνεχιζόμενες επιπτώσεις των γεγονότων του 1974 στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Η Κύπρος, ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, οφείλει να στείλει ηχηρό μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για αποδοχή οποιασδήποτε άδικης και ετεροβαρούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Ομήρου στάθηκε και στους αδελφικούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ να υιοθετήσει το σχολείο Ριζοκαρπάσου στα κατεχόμενα, καθώς και το απομακρυσμένο Δημοτικό Σχολείο Φαρμακά Κάμπου, εκφράζει τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, τόνισε ανάμεσα σ’ άλλα, ότι η υιοθεσία των σχολείων στην Κύπρο και δη του Ριζοκαρπάσου, αποτελεί ορόσημο στην 100ετή λειτουργία της Ελληνικής Ένωσης Συντακτών, καθώς καταδεικνύει και την πνευματική διάσταση του έργου που επιτελεί.

Σημείωσε ότι η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου στον διαρκή αγώνα της για δικαιοσύνη και εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη επίσκεψη της Ένωσης να πραγματοποιηθεί σε μια ελεύθερη Κύπρο.

Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Αντώνης Μακρίδης και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ.